Какно представлява ховъркрафтът

74 / 100

Ховъркрафтът е машина, която може да се движи еднакво лесно по вода кал, лед, пясък и сняг като се плъзга върху въздушна възглавница.

Идеята

Емануел Сведенборг, шведски изобретатен от 18-ти век, си представял подобна машина, но много бързо разбрал, че човешката сила не е достатъчна да завърти достатъчно силно вентилатор така, че да се получи достатъчно налягане. През 1870-та британецът сър Джон Торникрофт правел експерименти, но тогавашните технологии не му позволии да генерира подемна сила само с изпомпване на въздух.

През 50-те годинr на 20-ти век сър Кристофър Кокърел направил прост експеримент с празна консерва от котешка храна и тенекия от кафе. Той ги поставил една в друга, така че между двете да се получи кухина с формата на пръстен. Така се създава моментна въздушна завеса, генерираща по-високо налягане и по-голяма въздушна възглавница под машината с по-голяма подемна сила при същата мощност. Той предложил идеята си на британските военни, но те не я намерили за добра и той я трансформирал за цивилни нужди.

Как работи ховъркрафтът

Подобно на хеликоптер ховъркрафтът насочва големи количества въздух под корпуса си, които да го поддържат на известно разстояние над земята. Издигането всъщност е съвсем малко като осигурява минимално триене и преодоляване на дребни препятствия. За движение напред използват тласкащи пропелери. За управлението на посоката се използват или големи направляващи рулове или самите пропелери се насочват в желаната посока. С движението си ховъркрафтът наподобява поведението на лодките.

Товароносимост

Основната формула, която се използва за изчисляване на подемната сила гласи:

Налягане=сила / площ

Това ще рече, че колкото е по-голяма площта на въздушната възглавница, толкова по-голяма е подемната сила при използване на един и същи вентилатор. Самоят Кристофът Кокърел много бързо установил, че по-големите ховъркрафти са по-ефективни от малките.

Как се формира въздушната възглавница

Потокът от въздух би могъл да се подава директно под корпуса на ховъркрафта, като трябва да запълни целия обем, за да повдигне машината. Създаването на периферна струя обаче е доста по ефективно, като е най-добре дъното да има кръгла или овална форма. В практиката се използват правоъгълници със заоблени ъгли. Подаденият поток от въздух се вкарва в пространство между външния корпус и вътрешен контейнер, който създава таканаречената моментна завеса или завеса на инерцията.

Това е пръстен от бързодвижещ се, насочен навътре въздух, който улавя по-голяма въздушна възглавница вътре в себе си. Така се осигурава по-равномерно движение и по-висока стабилност при движение. Поставянето на гумена пола по периферията задържа много повече сгъстен въздух като уплътнява много по-добре пространството между ховъркрафта и повърхността, по която се движи.

Машините от този тип могат да бъдат във всякакви размери. От едноместни варианти за развлечение до такива за спасяване на големи кораби.

Предимства и недостатъци

Ховъркрафтът сравнен с обикновен плавателен съд е по-сложен за поддръка и управление, може да носи по-малко товар, но е по-бързеи и по-маневрен. Сравнени с хеликоптерите са по-евтини и по-лесни за управление, но са по-бавни. Като цяло са много шумни и при движение по вода създават огромни облаци от водни капки около себе си. Определено обаче са най-безопасните превозни средства, защото до сега няма регистриран нито един сериозен инцидент с подобна машина.

За разлика от лодките ховъркрафтите се носят над вълните, като не се плашат от плитчините, изразходват по малко гориво и развиват до 145 км/ч. За безопасното качване и сваляне на хора и товари не е нужна никаква инфраструктура.

Приложение

Ховъркрафтът се използва като голям ферибот за превоз на хора и автомобили, за извършване на изследвания, спасявания. Едноместните версии служат за развлечения и състезания. Благодарение на тях военните могат много бързо да доставят голямо количество оръжие и техника на труднодостъпни места.

Няма коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *