Вседеходът ЗАЗ-967

76 / 100

Вседеходът ЗАЗ-967 е малолитражен високопроходим автомобил – амфибия за нуждите на армията, основно за евакуация на ранени от предната линия. За подобряване на защитата на водача е можела да се управлява също и отстрани, или в легнало положение. При страничната позиция водачът ходи приведен, или приклекнал до вседехода и управлява с изнесеното настрани кормило, прикривайки се зад борда на колата. за

Вседеходът ЗАЗ-967 е базиран на разработката НАМИ – 032. През 1962 Запорожкият автомобилен завод (ЗАЗ) получава задача да доразвие и пригоди за серийно производство тази разработка на Научноизследователския автомобилен и автомобилно моторен институт (НАМИ). В завода автомобилът получил означението ЗАЗ-967.

Доработките на ЗАЗ

Доработките следвали изискването за ниска конструкция. Маската била плоска, като в нея били направени два изреза за фаровете. Там имало монтирана и лебедка, която със своите 220 килограм-сила и стометрово въже не била предвидена да тегли самия автомобил. Целта била да тегли носилки с ранени, леки товари и лодки. Тя се задвижвала чрез ремъци и червячна предавка директно от коляновия вал на двигателя. От двете страни на предния капак били монтирани шумозаглушителите на системата за отработени газове.

Вседеходът ЗАЗ-967 имал волан поставен по средата като можел да се накланя силно надолу, така че водачът да може да управлява и в легнало положение. Освен това можел да се изнася настрани, което правило възможно споменатото управление, когато водачът върви до автомобила.

От двете страни имало седалки, които се сгъвали в пода, осигурявайки място за две носилки. Това била реална фронтова амфибия, чиито компактни размери позволявали да бъде превозвана от транспортни самолети и хеликоптери. На задния  капак било поставено резервното колело. Четирите колела разполагали с барабанни спирачки, задействани от хидравлична система.

Вседеходът ЗАЗ-967 разполагал във втория си вариант с по-мощен двигател – МеМЗ-966 с мощност 22 к.с. и работен обем от само 887 см3, взаимстван директно от ЗАЗ-965. Той бил куплиран с четири степенна предавателна кутия. Появили се и редуктори на колелата, както и независимо торсионно окачване. Задният диференциал бил блокируем, както имало и възможност за принудително изключване на задния мост.

Вседеходът ЗАЗ-967 имал изцяло стоманена конструкция, като били монтирани и допълнителни подвижни стоманени бордове. Те можели да служат като защита от куршуми, като облегалки за войници, а при нужда се откачали от пантите и служели като рампи, по които да се премине през ровове или кални терени. Капакът бил стеснен, било монтирано накланящо се предно стъкло.

Последният вариант на военния ЗАЗ бил създаден през 1965 г. получил двигател с 27 к.с., но въпреки нелошото представяне било решено проектът да бъде прехвърлен към Завода ЛуАЗ, където последния вариант на ЗАЗ-967 станал основа за ЛуАЗ-967.

Размери и технически характеристики

Вседеходът ЗАЗ-967 имал собствено тегло от 840 кг. като с товар достигало до 1135 кг. Дължината на автомобила била 3,53 м, височината 1,32м до горния ръб на волана, а височината на борда била 0,75 м, просвет 0,24 м, междуосие 1,80 м. Максималната скорост по шосе само с предно предаване достигала до 71 км/ч., а при плаване достигала до скромните 3 км/ч. Средният разход възлизал на 12,3 л/100 и при обем на резервоара от 33 л. с едино зареждане можел да изминава до 250 км.

Няма коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *