Зъбните корони

81 / 100

Зъбните корони в денталната практика представляват техника на обличане на зъба, след като той е загубил част от функциите си. Благодарение на коронките се възстановява анатомичната форма, естетиката и дъвкателната функция на зъбите.

Причини/индикации за поставяне на зъбните корони

Случаите, в които се налага поставянето на коронка, са много и от различен характер. Една от най-честите причини е, предишен огромен кариес, пломба, обхващаща голяма част от зъба, пулпит. След неговото щателно почистване, се наблюдава как голяма част от зъбната повърхност е премахната и зъбът става податлив на отчупване или счупване. Това е индикация, той да бъде подготвен за поставяне на коронка. Всеки зъб, който е претърпял ендодонтско лечение, тоест премахване на нервите, почистване и запълване, също подлежи на обличане с коронки. Причината се крие в това, че всеки невитален зъб губи стабилност, крехък е и може лесно да се фрактурира.

Разбира се, ако един зъб вече се е счупил, той също може да бъде възстановен с коронка, изгражда се и се подготвя за обличане. Някои хора имат различни деформации на дъвкателния апарат, характеризиращи се с изтриване на дъвкателната повърхност на зъбите и тяхното неправилно разположение в зъбната редица. Зъбните корони са едно решение, което бързо възстановява правилната функция на апарата. Поставянето на зъбните корони има и своята естетична роля, могат да бъдат използвани за корекция на формата на зъба или да коригират неговия цвят.

Видове зъбни корони

С напредването на денталната медицина съществува голямо разнообразие от материали, с които се изработват зъбните корони.

Бленд-керамика

Зъбните корони, които са първи и най-евтини са коронки наречени бленд-керамика. Това представлява метално кепе, което е облечено с пластмаса. Този вид коронки имат много негативни качества – силно възпаляват венаца около тях, нямат почти никаква есетика и това че са обвити с пластмаса, ги прави лесно чупливи (доста често пластмасата се рони, отчупва или отлепва от кепето). Те са и с най-ниска цена.

Метало-керамични

Зъбните корони, които са най-разпространените са метало-керамичните коронки. Също представляват метално кепе, което обгръща изпиления зъб, а върхи това кепе е излята керамика. Тези коронки се характеризират с голяма здравина. Но тъй като в структурата си имат метал не са много естетични, при контакт с венеца, те го окисляват и се наблюдава леко посиняване около коронката. Цената им е по-висока.

Керамични

Третият вид зъбни корони, които в последно време са изключително препоръчвани и поставяни, са изцяло керамичните. Те биват – прес керамика, имах, цирон. При тях няма наличие на метал, могат да бъдат монолитни или отново да се изработи кепе, но то е керамично и върху него отново се излива керамика. Този вид коронки притежават голяма естетичност и здравина. Те не окисляват и не посиняват гингивата.

Могат да бъдат използвани, както за дъвкателни (дистални) участъци, така и да възстановяват фронтални участъци. Няма значение дали даден зъб ще се облича, за да се защити, за да се възстанови неговата функция или просто естетично да бъде променен. Имат свойството да пропускат светлината и по този начин изглеждат естесвени. Цветово могат лесно да се моделират и да се доближат максимално до естесвения вид на зъба.

Циркониеви

Друг вид са зъбните корони от циркон. Те също се отнасят към керамичните. Тяхната сила е в здравината, не са толкова естетични и е препоръчано да се използват за обличане на дъвкателните зъби. Като цяло коронките от чиста керамика са най-биологично поносими от организма.
Съществуват и коронки които са изградени от благордна сплав като злато, но поради естетични съображения вече не са толкова популярни в съвременната дентална медицина.

Подготовка на зъба за корона

Важно е да се отбележи и начина, по който един зъб бива подготвен за зъбните корони. Извършва се изпиляване – отнемане на зъбна тъкан, като това е съобразено с вида на коронката. Ако ще се поставя метало-керамика, изпиляването е по-обемно. При изцяло керамичните се наблюдава щадящо отнемане на зъбна тъкан. Необходимо е да се спомене, че при изпиляване се подготвя прагче от зъба, на което ще трябва да легне направената коронка.

Това се прави, за да има стабилна връзка между коронката и зъба и в същото време да не се наблюдава възпаление на венеца от коронката. Разбира се има случаи, при които не може да се направи това прагче. Това не е фатално за подготовката и за поставянето на коронката. Препоръчително е в тези случаи да се използват коронки от чиста керамика, защото вече беше отбелязано, че те не притежават почти никакви възпалителни индикации.

При изпиляване на зъб, не е необходимо той да бъде предварително умъртвен, ако няма индикации за това. В миналото практиката е била винаги да се умъртвява зъба преди да се облече.

След като зъбът е подготвен и изпилен, се взема отпечатък и се изработва зъбната корона. Поставянето е бързо и безболезнено. Тя се превръща в неизменна част от зъба или по-точно казано, тя се превръща в зъб. Ето защо поддържането на устна хигиена и използването на специални интрадентални конци и четки е от голямо значение за правилното функциониране на коронките.

Извод

С развитието на стоматологията и зъбните корони са претърпяли своите модификации. Изборът на коронка би трябвало да направи лекучащият зъболекар, съобразно състоянието на зъба и прилежащите към него тъкани. Но предвид това, че изцяло керамичните коронки имат най-малко негативни качества, най-биологично поносими са, а и притежават изключителна здравина и най-вече перфектна естетика, би трябвало това да е изборът и на лекар и на пациент, въпреки високата им цена.

Няма коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *