разликите между AWD и 4WD

За много хора разликите между AWD и 4WD не са особено ясни. Ще се опитаме да ги обясним. Когато един автомобил се движи в завой всяко едно от колелата му се върти с различна скорост. Ако всички колела са постоянно зацепени, в завой при висока скорост се получава кинематично несъответсвие и при суха настилка и невъзможност от приплъзване на някое от колелата. Това може да се предизвика повреда в трансмисията от типа на скъсване на карданен вал или пръсната разпределителна кутия. При автомобилите с две задвиждащи колела за осигуряване на независимо въртене се използва диференциал. При автомобилите с четири задвижващи колела съществуват два основни вида системи за задвижване.

Система на задвижване 4WD

4WD е система подходяща за автомобили предназначени за движение по черен път. В този случай водачът сам определя, дали да са зацепени двата моста или само един. При по-старите конструкции това се е реализирало чрез лост. При модерните системи се осъществява чрез натискане на бутон, като има и деактивация когато автомобилът развие по-висока скорост. Нормално автомобилът се движи само на един мост, но при нужда ръчно се включва и другият с разпределение на мощността 50 на 50.

Зацепеното двойно предаване има недостатъци като влошена маневреност, по-висок разход на гориво и не е подходящ за ежедневно шофиране. Стандартно тежките джипове и камионите са оборудвани с разпределителна кутия за отвеждане на мощността към предната и задната ос, посредством карданни валове. Mercedes G-classe например се отличава, от останалите високо проходими машини, с междуосов диференциал, който е блокируем, както и осовите.

Система на задвижване AWD

AWD е много по-добър вариант за ежедневно ползване. Не става за истински офроуд, но подобрява представянето на автомобила при стартиране от място и движение в завой с висока скорост, особено на хлъзгава настилка. Тук отново автомобилът се движи през повечето време само с един задвиждащ мост. При пробоксуване или поднасяне обаче, електронна система сама предава въртящ момент къд другия мост. Бордовата електроника следи много параметри, като обороти на всяко колело, странично ускорение на автомобила, положение на волана, и д.р, като при загуба на сцепление мигновенно прехвърля мощността към другия мост. При тази система водачът не може да определя ръчно какво да бъде разпределението на мощността.

Съществуват и варианти, при които мощността се предава към всички колела и се отнема от боксуващите, но те са много редки. AWD обаче не е толкова издръжлива колкото 4WD, но придава по-добра стабилност на автомобила в завои, благодарение на динамичното разпределение на въртящия момент. В модерните автомобили зацепването на допълнителния мост се осъщесвява чрез многодисков съедините, потопен в масло с хидро-електрическо управление. Най-известната марка е Haldex, която се среща при моделите на Volvo, VAG, KIA, Hyundai и д.р.

Преди това автомобилите са били оборудвани с виско муфа, която предава въртящ момент към вторичния мост без помощта на никаква електроника, а само при разлика в оборотите на двата моста. При моделите на Audi с надлъжноразполовен двигател до скоро се използваше самоблокиращ се междуосов диференциал Torsen, но с течение на времето електрониката го измести.

Накратко разликите между AWD и 4WD: ако ви влече офроуда, насочете се към 4WD. Ако искате просто стабилна по отношение на поднасяне кола, насочете се към AWD.

Няма коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *