Вседеходът ДТ-30

73 / 100

Вседеходът ДТ-30 е високопроходима верижна машина, състояща се от две части. Предната е задвижваща и управляваще, а задната съдържа товари и част от резервоарите за гориво.

История

Разработката ѝ започва още в края на 60-те години в Съветския съюз. На проектантите е била поставена кратка и ясна задача – машина, която да може да преодолява мочурища, блата, водни препятствия, пясък, сняг, лед и то при всякакви атмосферни условия.  Първите прототипи с означение ДТ-ЛП и ДТ-Л са били готови през 1971 г., но първите бройки влизат в експлоатация едва през 1980 г.

Моделите ДТ-30 П (амфибия) и ДТ-30 наречени Витяз, което от руски означава рицар. се появяват в края на 1981 г. Те били подложени на изпитания от военните в различни райони от студения север през Сибир до далечния изок и дори в пустините. Тестовете показали високата проходимост и способността за транспортиране на оръжия и товари през различни терени.

Конструкция

Вседеходът ДТ-30 се състои от две основни секции. В първата част се намира 12-цилиндров многогоривен двигател, с мощност 800к.с. Предлагат се две руски версии- Б-46-5СУ (произведен от завод ChTZ) и ЯМЗ-8401.10 (Ярославский моторный завод). Предлага се по желание на клиента и двигател Cummins с мощност 1000 к.с. Двигателят задвижва хидро-механическа предавателна кутия, посредством карданен вал. Голямата мощност води до голям разход на гориво. При максимално натоварване разходът може да достигне 300 л. на 100 км. При нормални условия с едно зареждане може да измине 500 км.

Вседеходът ДТ-30 има ходова, състояща се от гумени вериги, към които са закрепени метални тракове. Благодарение на този тип вериги опорните колела могат да бъдат с обикновенни гуми за товарни автомобили, а задвижващите и обтягащите ролки са с полиуретанови бандажи. Всяко от колелата е окачено независимо на торсионна греда. Максималната скорст на рицаря в пресечен терен е 40 км/ч.

Вседеходът ДТ-30 има шаси, на което могат да се поставят различни надстройки, които да служат като кранове, багери, цистерни, мобилни работилници, мобилни рафинерии, пожарни и др. Превозни средства от този модел се използват в Русия, близкия и далечния изток, Северна и Южна Америка.

Повишената му стабилност се дължи на голямата площ, на която вседеходът контактува със земята, посредством широките си вериги. За по-голяма маневреност пък се използва така нареченият кинетичен метод на завиване. Той се осигурява от прикачното устройство, което прилага сила, за да отклони двете секции.

Прикачно устройство

ВседеходДвете секции са неразривно свързани чрез прикачно устройство, включващо вал, предаващ движение и към задната секция. Всъщност най-интересният елемент от цялата машина е именно прикачното устройство. В него има два хидравлични цилиндъра, поставени хоризонтално и два поставени вертикално.

Благодарение на тях механик-водачът може да отклонява двете секции една спрямо друга в хоризонтално и вертикално направление дори и тогава, когато машината стои неподвижно.

Хидравличните цилиндри могат да работят и като амортисьори, осигуряващи плавност при поддържане на курса, а също и като заключващо устройство при преодоляване на ровове с широчина до 4 метра.

При максимално натоварване и при висока скорост маневреността му намалява. Вседеходът ДТ-30 не завива както конвенционалните верижни машини, като спира единия ред гъсеници, а посредством свързващия механизъм. Необичайният метод на завиване налага и поставяне на диференциали на задвижващите ролки, като за повишаване на проходимостта диференциалите имат и блокаж. Въпреки, че не се управлява с лостове, а с волан се изисква много добра подготовка на механик-водача.

Благодарение на всички, вложени в него, технологии вседеходът ДТ-30, с максимално тегло от 60 тона, има много по-добра проходимост от всяко друго несъчленено превозно средство. Голямото скосяване в предницата помага за преодоляване на препятствия с височина до 1,5 метра. При звижение във вода само с веригите може да развие 5 км/ч, а с помощта на задвижващ винт – 15 км/ч.

Самото превозно средство има собствена маса от 28 тона, а полезният му товар е 30 тона. Височината му е над 3 метра, а дължината му е 16 метра, като максималната дължина на единичен товар е 6 метра. За по-добро разпределение на масите горивните резервоари са поставети в задната секция.

Използване

Имайки способността да оперира в температурния диапазон от 40 до -50 градуса, вседеходът ДТ-30 е и незаменим помощник при спасяване на хора и отстраняване на щети след природни бедствия и аварии.

В момента вседеходът ДТ-30 се исползва на Северния и Южния полюси и освен това е незаменими в машинните паркове на големите руски петролни компании. Способни са да транспортират работници до отдалечените петролни кладенци и газопроводи, както и научни екипи, които да правят най-различни проучвания в труднодостъпни места. По време на студената война машината можела да носи дори и балистични ракети. Обаче военните били скептични поради липсата на бронировка и смятали, че може лесно да излезе от строя по време на активни бойни действия.

Няма коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *