Означенията на автомобилните гуми

73 / 100

Разбирането на означенията на автомобилните гуми е полезно, тъй като има много различни гуми от гледна точка на размери, предназначение и качества. Бордовете на гумите са наситени с надписи и е много важно да не са повредени и да са четливи. Но какво всъщност означават?

Означенията на автомобилните гуми са:

Име на производителя

Модел на гумата

Размер

Един от най-важните надписи в означенията на автомобилните гуми. 205/55 R 16 – първата цифра посочва широчината на гумата в милиметри, втората показва височината на борда като процент от ширината (в случая 55% от 205 мм), буквата R показва, че гумата е радиална, а 16 показва монтажния диаметър на гумата върху джантата в инчове.

Скоростен и товарен индекси

Скоростният е показан с букви, като всяка една буква показва определена максимална скорост, до която гумата може да се използва без да се разруши. Цифрата показва товарния индекс, тоест до какво натоварване може да се използва една гума без да се деформира. При гумите за товарни автомобили са посочени 2 числа, които показват допустимото натоварване при единична и при сдвоена гума;

Сертификати за качество

ЕСЕ – това означение показва, че гумата покрива европейските изисквания за качество;

ЕЕС – означение, че шумът, генериран от гумата не надвишава нормите за шум в Европа;

DOT – Department of Transportation (Министерство на транспорта на САЩ). Това означение показва, че гумата е одобрена от официалните транспортни власти в САЩ и принципно гумите с това означение са една идея по-добри от тези, които не го притежават. В България грешно е възприето, че DOT показва кога е произведена гумата. Всъщност седмицата и годината на производство са кодирани в последните четири цифри на означението. Първите две цифри показват седмицата, в която е произведена гумата, а последните две годината. С времето свойствата на гумата се променят, поради стареенето на материала и е много важно да се знае точна възраст на гумата, за да се прецени, дали е годна за употреба или не.

USA UTQG – ниво на качеството на гумата според американския стандарт;

Максимално натоварване

Максимално налягане на въздуха в гумата

Tubeless

Показва, че гумата може да се използва без вътрешна гума, тоест е безкамерна. Безкамерните гуми позволяват развиване на много по-високи скорости без опасност от спукване, поради факта, че при наличието на вътрешна гума двете гуми се търкат една в груда и вътрешната често започва да изпуска въздух;

Посока на въртене

Много важен символ за правилния монтаж на една гума. Много от съвременните гуми са конструирани да работят ефективно в точно определена посока на въртене.

Външна или вътрешна страна на гумата

Този символ показва коя трябва да бъде вътрешната или външната страна при гумите с асиметричен рисунък на протектора;

TWI

Това означение показва, че гумата е изработена с маркери за износване. Това са изпъкнали части на гумата между грайферите. Когато нивото на грайфера достигне нивото на тези маркери, това означава, че гумата е износена и трябва да се подмени.

Освен тези означения съществуват и други:

Рun Flat

Означава, че гумата е с подсилени бордове и с нея може да шофира известно време дори когато е спукана. Поради подсилените бордове цената и монтажът на тези гуми са по-скъпи от тези на обикновенните. Вези гуми се използват най-често при автомобили от по-висок клас, които не са оборудвани с резервно колело.</

Regroovable

Това е означение за гуми, предназначени за товарни автомобили, което показва, че гумата може да се регенирира (при определени условия може да ѝ се нанесе нов протекторен слой). Регенирани гуми никога не се поставят на преден мост.

М+S

От наглийското Mud and Snow (кал и сняг). Показва, че гумата е подходяща за есенно-зимни условия. По неясни причини в България им викат “всесезонни”.

Означенията на автомобилните гуми подходящи за зимни условия, или т.нар. “зимни гуми” се използва и символ с тривърха планина и снежинка. Този символ показва, че освен зимния грайфер гумата е с подходяща каучукова смес за студено време. Всъщност това са истинските зимни гуми.

Няма коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *