Пикиращият бомбардировач Икарус 451

By Belgade Aviation Museum Photo Archive, CC BY 3.0, Link


71 / 100

Пикиращият бомбардировач Икарус 451 е всъщност малка серия от прототипи, разработени в Югославия. В тази статия се спираме на първия от тях. Интересна особеност на този прототип е, че пилотът е в легнало положение като противомярка на претоварванията при пикиране. Пикиращите рейдове са много голямо изпитание за пилотите поради големите претоварвания, достигащи 8-9 пъти земното ускорение. В подобен момент кръвта от сърцето трудно се изпомпва към мозъка и той може да остане недозахранен с кръв, което да доведе до загуба на съзнание на пилота.

Югославските авиоконструктори са имали такава идея още преди ВСВ, но в крайна сметка я реализират чак след войната, в края на 40-те години, когато се появява модела Икарус 451.

Конструкция

Пикиращият бомбардировач Икарус 451 представлява малък изцяло металически, едноместен, двумоторен самолет, който е произведен в Нови Сад. За задвижването му са били избрани два редови, шестцилиндрови двигателя Walter Mikron 6-III с въздушно охлаждане и мощност от по 160 конски сили. АТе са работели  с 78-октанов бензин и са били достатъчни да задвижат, тежащия едва 1186 кг. самолет със скорост от 335 км/ч и максимална височина 4750 м.

Пикиращият бомбардировач Икарус 451 е имал максимален радиус на полета от 258 км. Размахът на крилата му е бил 6,7 м, дължината 4,66 м, а височината 2,32 м. Въоръжението му се е състояло от една картечница MG 131 и 6 неуправляеми ракетни снаряда, окачени под крилата.

Изпитания

Пикиращият бомбардировач Икарус 451 извършва първия си полет на 22. 09. 1951 г. Легналата позиция на летеца се оказва наистина удачна от гледна точка безопасно преодоляване  на претоварването при пикиране. Оказва се обаче, че е неудобна в други отношения. По този начин летецът е можел да развие висока скорост на пикиране, достигайки границата на управляемост на самолета.

Пикиращият бомбардировач Икарус 451 - кабинаЗа пилота обаче е било трудно да диша спокойно, при хоризонтален полет, лежейки върху гърдите си, а и вратът му се е схващал, опитвайки се да гледа напред. Освен това коланите не са можели да го задържат стабилно тялото в необходимата позиция, а ръцете са му били опряни на органите за управление. Видимостта на пилота назад също е била невъзможна. Огледалата се оказват недостатйчни за решаване на този проблем.

Пикиращият бомбардировач Икарус 451 е изоставен и проектът е прекратен, поради простата причина, че е бил изобретен противоинерционния костюм. Той стяга краката и корема на летеца при претоварнане, с което помага на кръвта да не се оттича от мозъка и той да не изгуби съзнание.

Построените два прототипа са били използвани най-интензивно през 1952 и 1953 като за този период имат нальот от по 29 часа. Вторият прототип е запазен в белградския музей на въздухоплаването.

Няма коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *