какво представлява кариесът

By KDS4444 - This file was derived from:  Blausen 0864 ToothDecay.pngOwn work, CC BY-SA 4.0,


Кариесът е инфекциозно заболяване, което засяга твърдите зъбни тъкани. Те (зъбните тъкани) се атакуват от бактериите, намиращи се в храната, която се  консумира и това е причината за развитието на кариес. Бактериите, които са се зародили, се отлагат в зъбната плака. Те отделят киселини в резултат на разграждането на въглехидратите от храната и по този начин понижават Ph-то на устната кухина, тоест средата става по-кисела. Това кара зъбите да отделят повече калций, за да неутрализират киселиността. По този начин зъбната структура става крехка, мека и се появяват микро кухини-пукнатиниБактериите навлизат в тези кухини, извлича минералите от зъба, извършва се така наречаната деминерализация и зъбът губи своята защита и се заражда кариес.  

Симптоми

Кариесът има симптоми. Неговата симптоматика е разнообразна и зависи от стадия на протичането. Може да се говори за задължителни симптоми и разбира се субективни. Към задължителната симптоматика се отнася следното – поява на тъмни петна по емайла за зъба, появяват се неравности. Тези неравности невинаги са видими с просто око. Тяхното изследване се извършва от лекаря по дентална медицина, плъзгайки сондата по повърхността на зъба и ако има задържане, неравността е доказана. Субективните сиптоми са разбира се болка, лош дъх, кървене, изтръпване и др. 

Развитие на заболяването

Кариесът е заболяване, което обхаваща всички възрастови групи и всички зъби (млечни и постоянни). За неговото протичане е необходимо време, не се развива мигновено. Патологията се изразява в разрушаването, деструкцията на зъбните тъкани. Първоначално се появява бяло петно, което няма симптоми, не предизвиква болка. До този момент процесът е обратим и с навременно взети мерки, петното бива третирано и изчезва. Следващият стадий започва с извличане на калциевите йони от повърхностния слой на зъба – емайла, появяват се тъмни, кафяви петна и се усеща  болка при различни химични и физични дразнение (например  топло, студено, консумация на сладко, при натиск на зъба). Ако процесът на разрушаване не бъде стопиран, той продължава и засяга следващия слой на зъба – дентина. Дентинът се характеризира с това, че е по-мек и кариезното заболяване бързо обхваща неговата органична и неорганична материя. Ако не бъдат взети мерки кариесът се превръща в пулпит. Заболяване, което е достигнало и до нервите на зъба. 

Класификация

Кариозното заболяване или казано по друг начин кариозните лезии могат да засягат всички повърхности и да навлизат в различна дълбочина на зъба. Поради тази причина, кариесът може да бъде класифициран като повърхностен, среден и дълбок. Това се изчислява като се определи колко дълбоко е достигнала лезията и колко близо е тя до зъбната пулпа (сърцевината на зъба). Съществува и друга класификация на зъбния кариес, а именно – първичен (засегната е за първи път здрава зъбна тъкан), вторичен – развива се кариес от вече съществуваща пломба и рецидивиращ – появяващ се при недобре почистен първичен кариес. Разбира се съществува и друго разделение на кариес и то е според неговото протичане – остър и хроничен. Като цяло съществуват много обширни и различни класификации на кариеса. Те са съобразени са с неговото клинично протичане и това каква част от зъбните тъкани са заразени. 

Диагностика на кариеса

Най-разпространеният подход за ранна сиагностика е пациентът сам да се наблюдава и да посещава поне три пъти в годината своя лекар по дентална медицина за профилактичен преглед. А именно по време на клиничния преглед се осъществява и следващата по етапност диагностика. С напредването на медицината доказването на кариес става по много и различни начини. Съществуват рентгенови апарати, лазери, апарати с електрическо съпротивление. Всички тези методи помагат на лекари по дентална медицина бързо и лесно да диагностицират кариеса. 

Лечение на кариеса

След доказването, намирането на кариес, разбира се трябва да се премине и към неговото отстраняване и лечение. Ако кариесът е ранно диагностициран, може да се третира медикаментозно, да се обърне внимание на личната, устна хигиена на пациента, да се посъветва да огранични захарите. А именно захарите в храната са енергията, от която имат нужда бактериите да се развиват и да разрушават зъбните тъкани. Към медикаментозното лечение на кариес е добре да се включат различни препарати, съдържащи в себе си калций, магнезий, флуор, вещества, които спомагат зъбната тъкан да се реминерализира. 

 Разбира се най-сигурният и ефикасен метод за лечение на кариес е неговото обтуриране или казано по друг начин, поставяне на пломба. Засегнатият зъб се почиства добре, от всички негови заболели тъкани се отстранява кариозната маса, оформя се кавитет ( дупка), който се запълва с фотополимер (поставя се пломбата). Зъбът е запечатан и излекуван от кариес. 

Превенция

Кариесът е инфекциозното заболяване, което е най-силно разпространено по цял свят, няма ограничение във възрастовите граници на поява. Поради тези причини профилактиката е много важна. Необходимо е да се започне още в ранна детска възраст, да се ограничи приема на захари, да се създадат правилни навици за перфектна устна хигиена и разбира се системни профилактични прегледи при денталните лекари. 

 

Медицина

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *