безконтактни термометри

By Hedwig Storch - Own work, CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=27649930


Появата на безконтактните термометри е провокирана от ситуации, в които се налага да се направи измерване на температурата на тела във враждебна за хората среда – токсични зони, зони с изключително висока или ниска температура, обекти на недостъпни места. Ето защо днес съществуват термометри, които работят дистанционно, като използват инфрачервени лъчи.

Как работят инфрачервените термометри

Концепцията, която се използва в тези безконтактни термометри, и доста проста. Всяко тяло, което има маса, излъчва определено количество енергия под формата на топлинни лъчи, които се променят с промяната на температурата му. За да измери температурата на конкретния обект, инфрачервеният термометър улавя тези лъчи и установява разликата между тях и тези на околната среда.

Звучи елементарно, но самата конструкция на инфрачервените безконтактни термометри е доста сложна. За да направи измерването на температурата, уредът първо отразява и фокусира светлината, която се излъчва от обекта под формата на инфрачервени лъчи. После я насочва към детектор, в който лъчите се превръщат в топлина, а тя от своя страна – в електричество. Едва след тези трансформации уредът отчита електрическите стойности и изчислява конкретната стойност на температурата на повърхността на измервания обект. Но тъй като измерването не залага на топлинно разширение на вещества, то става почти моментално и инфрачервените термометри осигуряват наистина бърз резултат.

Разбира се, този тип термометри могат да измерят единствено температурата на повърхността на тялото, тъй като нямат достъп до вътрешността му. Но това е достатъчно за повечето практически ситуации.

Защо се използват?

Освен че са безконтактни, безконтактните термометри осигуряват редица предимства.

Точни са

Ако го използвате правилно, инфрачервеният термометър ще ви даде наистина точни данни за измерването. Причината е в напредналите технологии, които се използват за направата му.

Безопасни са

Измерването става без да се налага да докосвате или дори да доближавате обекта, особено ако той е прекалено горещ или студен, или е във вредна среда. Единственото, което трябва да направите с инфрачервения термометър, е да го насочите към желания обект, докато стоите на сигурно място.

Не замърсяват

Безконтактните термометри нямат пряк контакт с измерваната повърхност. Те не я замърсяват и не се налага да бъдат дезинфекцирани преди всяка употреба. Това е особено важно в хранителната индустрия, фармацевтиката или други области, където се изисква поддържането на висока хигиена или стерилност.

Дълъг живот

Тъй като не се допира до горещи или студени повърхности или до вредни вещества и химикали, инфрачервеният термометър има малка амортизация.

Цена

Да, безконтактните термометри не са най-евтините, които можете да видите. Но цената им намалява с течение на времето и днес можете да притежавате такъв на доста по-приемлива цена, отколкото преди няколко години.

Видове инфрачервени термометри

Всеки безконтактен термометър е проектиран така, че да осигурява точност на измерването в различни условия. Обикновено на него е изписан температурния диапазон, който той покрива. Ако смятате да измервате температури извън указания диапазон, има вероятност да не получите достатъчно точни резултати. Затова е важно да знаете какви обекти ще измервате, преди да закупите съответния термометър, особено когато става дума за много горещи или много студени тела.

Друга характеристика на инфрачервените термометри е съотношението разстояние/диаметър (Р/Д). То е необходимо, тъй като разстоянието е важен фактор в безконтактното измерване. Изписването е от типа Р/Д=12:1. Първата цифра означава разстоянието от термометъра до обекта, а втората – диаметъра на измерваната площ. Например 12:1 означава, че ако уредът се постави на 12 см от обекта, той ще измери температурата на площ с диаметър 1 см. На практика този параметър показва оптималното разстояние, от което е добре да правите замерванията. Ако сте по-близо или по-далече, ще получите по-неточни резултати. Така че е добре да знаете предварително и приблизителното разстояние, от което ще правите измерванията, и да изберете подходящ за вашите нужди модел.

Какво е лазерен термометър?

Лазерен термометър е недотам коректно наименование на инфрачервения безконтактен термометър. Причината за появата му е в лазерния лъч, който се излъчва от инструмента, за да помогне на измерващия да го насочи правилно. Всъщност тази червена точка няма никакво отношение към самото измерване и начина на работа на уреда.

Няма коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *