76 / 100

Каменната къща Гимараеш се намира близо до град Гимараеш. Името на португалски – Каса до Пенедо – означава буквално „къща от камък“. Тя се издига на хълм в общината Фафе, сред красивата природа на провинциална Португалия. Погледнато отдалеч прилича на купчина от огромни камъни, но всъщност е много повече.  Реално самата конструкция е наместена между четири огромни скални къса, свързани помежду си с бетонна смес. Скалите служат за основа, стени и таван на постройката.

История

Каменната къща Гимараеш е толкова необикновена, че за кратък период от време възниква спор дали наистина съществува или снимките, които циркулират из мрежата, са подправени и къщата е измама. Привърженици на двата лагера – истина и лъжа – се изправят едни срещу други с различни доказателства, поддържащи всяка от двете идеи. Те варират от снимки на очевидци, посетили къщата, които се опитват да докажат, че тя съществува до изявления, че снимки на къщата има само от 2, целенасочено избрани, ракурса, от които да не си личи фалшифицирането. Каменната къща се появява и в португалския филм „Луна“.

Макар че не е известна музата зад проекта, е разпространена идеята, че каменната къща Гимараеш е вдъхновена от дома на Фред Флинтстоун, от популярната американска анимация „Семейство Флинтстоун“. Строежът е изпълнен под ръководството на местен архитект и отнема две години – от 1972 г. до 1974 г. Макар, че се намира близо до генератор за ток, в самата къща не е прокарано електричество.

Първоначалният замисъл е къщата да се използва от собствениците, семейство Родригеш, за извънградско жилище. Нарастващият интерес към постройката обаче принуждава семейството да се премести другаде. Днес тя представлява туристическа атракция и помещава малък музей с фотографии и експонати, свързани с историята на местността. Поради отдалеченото си местоположение, къщата е била обект на вандализъм през годините, което налага постепенното прилагане на мерки за сигурност – бронирани стъкла, метална врата, телена ограда.

Интериор

Architetturaecosostenible/ CC BY NC ND 4.0

Интериорът на каменната къща Гимараеш е семпъл, в тон с природно изгладения вид на скалата, но удобства не липсват. В една от скалите дори е издълбан басейн. Позициониран е така, че почиващият си в него да се радва на прекрасна, панорамна гледка към красивите околности на северна Португалия. Интериорът на двуетажната къща е изграден от дърво и камък.

На първия етаж се намират кухня и малка, но добре оборудвана дневна, включваща и интересен диван от евкалиптово дърво и камък, който тежи 400 кг. До вторият етаж се достига по дървено стълбище и на това ниво се намират спалните. Всяка от стаите в къщата е с различна форма, адаптирана в пространство между четирите камъка. Фасадата на сградата е плътна, с няколко малки и криви прозорци с решетки.

Каменната къща Гимараеш е построена в стил, който се слива напълно с природните форми на заобикалящите я скали, сякаш конструкцията е естествено тяхно продължение.

Няма коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *