Мравките Сиафу

By The photographer and www.AntWeb.org, CC BY 4.0, Link


76 / 100

Мравките Сиафу, известни също като сафари мравки, или driver ants, са най-големите мравки на планетата. Те са от рода Dorylus. Намират се предимно в Централна и Източна Африка, въпреки че могат да се срещнат и в Южна Африка и тропическа Азия. Най-едрите екземпляри от този вид са цариците, които могат да достигнат до дължина от 5 см.

Начин на живот

Мравките Сиафу живеят в огромни колонии, някои от които достигат до 20 милиона индивида. Те образуват временни мравуняци за кратък период от време, обикновено до 3 седмици, след което напускат гнездото си в търсене на нова храна. Тъй като са способни да унищожат изцяло всички други насекоми по пътя си, това постоянно движение ги предпазва от глад. Когато са в колония, те могат да извървят около 20 метра в рамките на един час.

Мравките Сиафу – главаЕдна колония е съставена от една царица, работнички и по-едри работнички, наречени войници, които се характеризират с голяма глава и силни видоизменени челюсти, приспособени за отбрана. Всички екземпляри са женски. Мъжките напускат колонията почти веднага след излюпването си и се присъединяват към Сиафу, когато достигнат до полова зрялост. Те се отличават от останалите по това, че са по-едри от работничките и имат криле. В средата на всяка колония се движат работничките, чиято роля е да се грижат за изхранването на мравуняка, а около тях са войниците, които пазят цялата колония от атаки на други животни.

Характерно за мравките Сиафу е това, че всички индивиди са слепи и се ориентират с помощта на феромони, които отделят от себе си.

Хранене

Мравките Сиафу са хищници. Техният основен източник на храна са земните червеи, които срещат по пътя си. За източноафриканското племе – Масаи, тези мравки са полезни, тъй като предотвратяват наличието на вредители – от насекоми до големи плъхове. Гигантските мравки са агресивни и безстрашни, атакуват всяко живо същество, което се изпречи на пътя им, включително и хората. Ухапването им е болезнено и оставя рана под формата на две дупки в кожата, причинени от мощните им челюсти.

Размножаване

Мравките Сиафу не се чифтосват във въздуха, както някои други видове мравки, при които е характерен така нареченият „сватбен полет“. Те се размножават на земята, след което царицата е готова да продължи следващото поколение Сиафу.

Въпреки че всички мравки в колонията са женски, само царицата се възпроизвежда. Тя или работничките привличат мъжките индивиди чрез феромоните, които отделят. Когато мъжки Сиафу се приближи до колонията, войниците разкъсват крилете му и го отнасят на царицата, с която да се чифтосат, малко след което мъжкият умира.

След като размножаването приключи, царицата снася първите си яйца, които ще бъдат членове на следващата колония. За един месец една женска може да снесе до 1 000 000 яйца. Обикновено царицата живее до 2-3 години, а работничките до година. След като царицата умре, оцелелите работнички търсят нова колония, към която да се присъединят.

Любопитни факти

Някои племена използват мравките Сиафу като естествен инструмент в медицината при зашиване на рани. Насекомото се поставя така, че предната му част да е допряна до раната. След това главата му се откъсва внимателно от тялото, като челюстите му захапват и притискат краищата на разкъсаната кожа и по този начин раната се затваря. Периодът, в който челюстите стоят затворени, е в рамките на една-две седмици, което е достатъчно дълго време, за да се затвори разрезът.

Няма коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *