камион-цистерна Texaco Doodlebug

75 / 100

Камион-цистерна Texaco Doodlebug е базиран на Diamond T и е произведен в САЩ през 1930. По това време в САЩ аеродинамичният дизайн е доста популярен. Дизайнът е дело на Norman Bel Geddes, каросерията е произведена от Heil Co в Alabama, а шасито е на Diamond T – компания произвеждаща камиони. Причината за търсене на авангарден дизайн е част от цялостно ребрандиране на Тексако по това време, включващо освен камион-цистерна също и бензиностанциите, лого и униформите на служителите.

Конструкция

Нестандартният камион-цистерна Texaco Doodlebug е имал надлъжноразположен в задната част шестцилиндров двигател Hercules с голям радиатор за охлаждане разположен зад двигателя. Предното разполагане на кабината е позволило да има повече пространство. Интересен факт е, че в двигателното отделение на камиона е монтиран микрофон, а в кабината – високоговорител, за да може водачът да чува работата на двигателя и да преценява кои са подходящите обороти за смяна на предавката. Камионът-цистерна е бил висок едва 1.80 м, което по това време е било едва няколко см. повече от височината на семейна кола.

Много от решенията използвани в този странен камион-цистерна Texaco Doodlebug са изпреварили времето си с около 20 години. Пример за това е заобленото предно стъкло. Такива стъкла навлизат масово едва през 50-те години.

Няма запазени екземпляри от този камион-цистерна и няма запазени данни за произведените бройки.

Характеристики

Дължина8 м.
Височина1.8 м.
Капацитет на цистерната5680 л.

Няма коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *