Кривият дом

Автор: Topory / CC BY-SA 3.0


77 / 100

Какво е и за какво е

Кривият дом или кривата къщичка, както буквално се превежда от полски (Krzywy Domek) е една от най-фотографираните сгради в държавата. Превръща се в архитектурно зрелище благодарение на неправилната си форма, която наподобява отражение в система от криви огледала. Туристите я оприличават на детска рисунка или анимационна къща. Други казват, че изглежда така, сякаш се топи. Построена е през 2004 година в Сопот - един от крайбрежните градове на Полша, в близост до ъгъла на Монте Касино и Морската улица с входове и на двете.

Кривият дом в Сопот - стълбищеНеобичайната постройка е създадена като част от търговския център „Резидент“ и се превръща в дом на много популярни магазини, ресторанти и дори радиостанция. На първия етаж се помещава търговския център, в който освен всичко друго се намира и зала с игрални автомати и офиси на 4 нива. Втория се състои от две радиостудиа и два музея. Сюреалистичния си ефект зданието дължи на цветни входове от витражи, каменен декор, и сякаш пясъчни рамки за прозорците.

Порталът Village of Joy публикува списък с 50-те най-странни сгради в света, сред които нарежда на първото място именно Кривият дом. Това загадъчно място се отличава с една особена традиция. Хората, които участват в културните събития, поставят подписите си на така наречената “Стена на славата”, която е полската версия на американската холивудска „Алея на славата“.

Всеки ден в сградата Кривият дом се осъществяват множество срещи, телеконференции, мултимедийни презентации. Тук се събират едни от най-големите полски и световни компании от различни индустрии – от финанси през здраве до медии.

От какво е вдъхновена

Постройката няма нито една права линия. На практика изкривено е всичко – прозорците, вратите, перилата, покривът, стъклената стена в зелено-син цвят, напомняща на огромен дракон, вграден в нея. Не случайно през нощта, когато е осветена изглежда още по-зрелищно.

Кривият дом в Сопот - входът отвътре
Кривият дом в Сопот – входът отвътре

Кривият дом е проектиран от известната полска архитектурна група Szotynscy & Zaleski. Вдъхновението идва от полските приказни илюстрации на Jan Marcin Szancer- Ян Марчин Сансер, възпитаник на Краковската Академия по изобразително изкуство, и по-късно във Франция и Италия, илюстратор на около 150 книжки. Разчупената идея е почерпена и от карикатурите на датчанина Per Dahlberg – Пер Далбер.

Кривият дом удивително напомня и творба на великия Гауди, и сюрреалистична картина на ексцентричния Дали. Третият вдъхновител е Jan Brzechwa /1898-1966 г./ – полски поет и автор, известен най-вече с творбите си в детската литература. Създателите на тази футуристична къща напълно заслужено получават признание на конкурса “Великите мечтатели”. Проектът им е награден като най-доброто архитектурно творение на годината.

Няма коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *