Летищен автобус Van Hool

Снимка A. Szekacs


70 / 100

Летищен автобус Van Hool AP2375 е най-големият в света и е построен през 2012 г. от семейната фирма Van Hool, която е независим белгийски производител на автобуси, туристически автобуси и индустриални превозни средства.

Първите три такива автобуса са продадени на SGSIA – компанията, която извършва наземно обслужване на международното летище в Алжир (Алжир). Използват се за да превозват пътници между сградата на летището и самолета.

Летищен автобус Van Hool има най-големият капацитет в света и може да превозва 160 пътници (146 стоящи и 14 седящи), като този брой се базира на стандартите на IATA.  Размерите му са наистина впечатляващи: дължината е 14.60 м., ширината е 3.75 м., а височината е 3.3 м.

За сравнение един стандартен летищен автобус има дължина от ок. 12 м и ширина от ок. 2.50 м. За да се ускори качването и излизането от автобуса, той разполага 6 двойни врати: 2 от дясната страна, 2 от лявата страна, 1 отпред и 1 отзад.

Освен необичайно високия капацитет на превозното средство, първите бройки, произведени за международното летище в Алжир имали и друго специално изискване: поради екстремните метеорологични условия в Алжир е интегрирана климатична система, за да превозва пътниците в комфортни условия. Тя осигурява комфорт до температури от максумим 55 °C

Скоро след доставката на трите бройки от летищен автобус Van Hool получили много добри отзиви, тъй като позволявали пътниците от самолет със среден размер да бъдат превозени между самолета и терминала наведнъж.

Летищен автобус Van Hool е с хибридно дизел-електрическо задвижване и автоматична скоростна кутия. Проектиран е да отговаря на стандарта Euro 5, но поради качеството на горивата в Алжир, реално покрива Euro 3.

За предпазване от пясъка и прахта въздушният филтър е монтиран на покрива на автобуса.

Няма коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *