Спасителните катери от 27.5 м. клас в Германия

82 / 100

Спасителните катери от 27,5-метровия клас са сред основните единици на немската служба за спасяване в Северно и Балтийско море DGzRS. Надписът SAR отстрани на всички кораби на организацията е абревиатура от английското Search and Rescue, което осначава търсене и спасяване.

Тези плавателни съдове са наричани на немски крайцери и са пригодени за намиране и спасяване на хора в морето, както и за борба с пожари. На борда си разполагат с малък катер, който е особено подходящ за редица операции, свързани със издирвателната и спасителната дейност. Тези малки катери на немски се наричат Tochterboot, което в буквален превод означава дъщерна лодка.

Конструкция и оборудване

Спасителните катери от 27,5-метровия клас са изградени от заварена конструкция, съвтояща се от леки и устойчиви на морска вода метали. Надлъжните и напречните рамки на конструкцията са разположени на не повече от 50 см една от друга, което образува много стегната и здрава мрежа, към която се закрепва обшивката. Основно за конструкцията е използван алуминий, който значително намалява общото тегло и не са нужни двигатели с голяма мощност.

Спасителните катери от 27,5-метровия клас разполагат с по три задвижващи винта и три кормила в задната част, както и един напречен винт в предната част, който повишава маневреността. Централният задвижващ винт е свързан с дизелов двигател с мощност 1632 к.с., а допълнителните два се задвижват от двигатели Caterpillar С18 с мощност 885 к.с. всеки и максимален въртящ момент от 3710 Nm при 1300 об./мин.

Катерът разполага с един двигател Щаер с мощност 250 к.с. На борда е предвидено място за 9000 литра дизелово гориво, 440 л смазочно и хидравлично масло, 4000 литра прясна вода и 500 литра пожарогасяща пяна пяна.

Спасителните катери от 27.5 м. клас в Германия - дъщерната лодкаДължината на кораба майка е между 27,5 и 28,2 метра в зависимост от модификацията, ширината му е 6,53 м. При водоизместимост от 103 тона той може да развива 23 възела. Спомагателният катер или “дъщерната лодка”, както се нарича на немски е с дължина от 7,5 до 8,2 метра, като е широк едва 2,5 метра и притежава водоизместимост от 4,3 тона, като развива 17 възела.

За навигацията на спасителните катери помага електронна морска карта, радар, ехограф, компас с жироскоп, професионална радиосистема Sarcom, сателитен телефон, факс. Катерът също разполага с УКВ станция, радар, ехолот, и др.

За спасение на пострадали корабът разполага с бордова мини-болница –  авариен комплект, куфар и раница, дефибрилатор, кислородна вентилационна система, както и лебедка за изтегляне на пострадали, пневматично устройство за хвърляне на спасителна кука.

На разположение са и спасителни жилетки, както и резервна бутилка кислород с налягане 300 бара. В задната част на кораба е разположена помпата за водните оръдия с капацитет от 2200 кубични метра за час. Тя е електрохидравлична и може да хвърля вода на разстояние от 130 м. Оръдията за пяна са с капацитет от 114 кубични метра за час.

Спасителните катери от 27.5 м. - кърматаНа борда са налични и прожектори, стълби и други помощни съоръжения. Корабът разполага и с два мостика – открит и закрит. Закритият е на нивото на основната палуба, от него видимостта е по-ограничена. Откритият мостик се намира над закрития и има много по-добра видимост във всички посоки, но при лошо време е практически неизползваем.

Дъщерната лодка се качва на борда, като в задната част на кърмата се отваря капак назад и специално устройство я изтегля на борда на колемия кораб. върху специални ролки, които да насочат катера и да го предпазят от нараняване при спускане и изтегляне.

Всеки един от спасителните катери, както и от спомагателнителните имат собствено име. Екипажът се състои от 9 души, като четирима от тях са постоянно на вахта.

Всички елементи на спасителните катери са разработени с цел бързо и успешно спасяване на бедстващите, както и безопасността на спасителите. Въпреки всичко обаче в навечерието на 1995 г. при провеждане на спасителна операция двама от спасителите изчезват безследно от борда на своя кораб по време на много силна буря.

 

Няма коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *