Летящата палачинка Vought V173

73 / 100

Летящата палачинка Vought V173 е разработена през 30-те години от конструктора Чарлс Цимерман. Целта е била самолет за нуждите на флота на САЩ, който може да каца и излита с много ниска скорост. Подобен самолет би бил много полезен за противодействие на японските камикадзе и отбиване на атаки от подводници. За да постигне желаните резултати, той избира нетрадиционна кръгла форма на крилото, като корпусът и крилото представляват едно цяло. Инженерът поставя двата двигателя в краищата на крилото с цел избягване на завихряния и нестабилност на полета.

Конструкция

Всъщност Цимерман експериментирал доста с нетрадиционни конструкции и бил подкрепян от компанията Vought. За концепцията с клъгло крило бил създаден радиоуправляем

vought-v-173 кабината отдолу
Vought-v-173 кабината отдолу

макет, който бил демонстриран пред ръководството на флота. След като и военните одобрили концепцията се стигнало до създаването и на летящ прототип на летящата палачинка Vought V173. Той преминал първо през изпитания в аеродинамичен тунел и едва тогава било разрешено да се извършат и тестови полети. За да постигне висока скорост на полета, специално за летящата палачинка Vought V173 били произведени трилопатни витла с диаметър 16,6 фута.

Големите витла изисквали и голям основен колесник в предната част на аероплана. В комбинация с малкия колесник в задната част на фюзелажа на земята самолетът заставал под ъгъл 22 градуса. Това принуждавало пилота да гледа през малки прозорчета в краката си, когато излита.

Компактните размери на дискообразното крило му придавали изключителна здравина, а самолетът се отличавал с висока маневреност. Въртящите се в противоположна посока пропелери в комбинация с голямата площ на крилото създавали толкова голяма поемна сила, че при насрещен вятър от 25 възела самолетът можел да зависне като хеликоптер.

Тестове

Летящата палачинка Vought V173 извършва първият си полет през 1942 г. Всъщност заради вибрации, породени от редукторите на витлата полетът бил отлаган с месеци. Самолетът разполагал с 2 четирицилиндрови боксерови двигателя Continental A80 с по 80 к.с. През периода на изпитания били проведени 190 полета, които били съпътствани от множество сигнали за НЛО от смаяни хора на земята.

Vought V173 в полет
Vought V173 в полет

Тестпилотът на фирмата установил, че машината е изключително лесна за управление и има удивителни качества при полети с ниска скорост. При един от полетите се наложило самолетът да кацне на плаж, но по време на кацането летецът забелязал двама души на плажа и натиснал силно спирачките, за да не ги удари.

Предните колела блокирали и аеропланът се обърнал по гръб. За всеобщо учудване нито пилотът, нито корпусът на самолета получили сериозни увреждания. Планерът бил твърде лек, тъй като в основната си част конструкцията била дървена и обшита с плат.

На 31-ви март 1947 е проведен последният полет на летящата палачинка Vought V173, след 131,8 часа експериментални полети. Максималната скорост, която достигнал била 222 км/ч. С големите си витла насочени почти вертикално самолетът малко прилича на създадения десетилетия по-късно V-22 Osprey.

Няма коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *