ЛуАЗ – 972

83 / 100

ЛуАЗ – 972 е разработка на автомобил амфибия със задвижване 6×6, започната през 1982 г. в автомобилния завод в град Луцк. Той трябвало да бъде с малки размери, за да може да се транспортира по въздуха. В средите на военните в СССР получил прякора Геолог.

Конструкцията

В конструктивно отношение ЛуАЗ – 972 представлявал сериен ЛуАЗ – 967M, към който бил добавен допълнителен чифт колела. Трите моста били разположени на еднакво разстояние един от друг, като двата предни моста били завиващи. Основната функция на машината била да евакуира ранени и била оборудвана с две надлъжноразположени носилки или задни пейки за шест души. Освен това можела да транспортира и леко оръжие.

Идеята за ЛуАЗ – 972 възникнала в процеса на създаване на двуосни санитарни автомобили, които трябвало да се използват за незабележим превоз на войници в комплекс с преносимата противоракетна система ИГЛА. Подобно на своя предшественик, триосният автомобил с полезен товар от 550 кг. имал централноразположена седалка на водача подобно на ЗАЗ – 967. Плаващият корпус бил оборудван с лебедка в предната си част. През 1984 г. ЛуАЗ – 972 преминал държавни изпитания, в следствие на които получил препоръки за значителни корекции в почти всяко едно отношение.

ЛуАЗ - 1901През 1990 г. се появила нова експериментална машина с товароносимост 650 кг. При нея били модернизирани редица агрегати и оборудване. Корпусът също бил променен. Названието на тази машина било ЛуАЗ – 1901, но прякорът Геолог бил запазен. Основните и конструктивни характеристики включвали 3-цилиндров дизелов двигател 3ДТН с работен обем от 1,5 л, чиято мощност била 51 к.с.,

Окачването на ЛуАЗ – 1901 било торсионно, независимо с регулиране и хидропневматични амортисьори. То било взаимствано от пътническия модел ЛуАЗ -1301. Високата проходимост трябвало да се гарантира от самоблокиращи се диференциали на всички оси. Предните колела можели да се изключват и включват според пътните условия. Горивото се съхранявало в два резервоара, като при разход от 14 литра на 100 км автомобилът можел да измине 740 км. Плаваемият корпус нямал врати, а на борда били монтирани четири сгъваеми седалки. Било предвидено при нужда ЛуАЗ – 1901 да се покрива с брезент. В този случай за достъп до вътрешността били предвидени две врати в прената част, които се отваряли нагоре.

Технически данни на ЛуАЗ – 972

Теглото на ЛуАЗ – 972 варирало от 1250 кг без натоварване, до 1,9 т. с пълно натоварване. Дължината му била 4522 мм, колеята на всички колела била 1335 мм, а просветът 285 мм. Автомобилът можел да тегли ремарке с тегло 500 кг. На шосе развивал максимална скорост от 60 км/ч. При плаване максималната скорост била 5 км/ч. Окопи с широчина от 1,4 м не представлявали проблем за преодоляване.

Въпреки успешните изпитания на новия модел 1990 г. се оказала съдбоносна. Последният ЛуАЗ – 1901 бил реанимиран в Украйна и бил представен на автомобилното изложение в Киев през 1999 г., завършвайки дълга епопея в историята на автомобилния завод в Луцк. През декември същата година заводът спира производство и през пролетта на 2000 г. е обявен за продажба.

Заводът е купен от ЗАО “Укрпроминвест” и бива преориентиран основно към сглобяване на чужди модели. През 2014 г. заводът има вече нов собственик и се преориентира към производството на автобуси с марката Богдан.

Няма коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *