Melkus RS 1000

80 / 100

Melkus RS 1000 представлява спортен автомобил, създаден в ГДР по повод двадесетата ѝ годишнина. Идеята била на автомобилния състезател Хайнц Мелкус, който успял да убеди лидерите на източна Германия да финансират проекта му. Това била трудна задача, защото бюджетът на държавата предварително разпределен, а спортният автомобил не представлявал предмет от първа необходимост.  Производството на автомобила започнало през 1968 г. Фирмата Melkus била специализирана в производството на състезателни автомобили за Formula 3, Formula Ford и Formula Junior.

Конструкция

Дизайнът на Melkus RS 1000 се отличавал силно от този на автомобилите от бившия източен блок и се доближавал значително до този на западните спортни автомобили като Ferari и LamborginiВсъщност формите на източния спортист били създадени от екип на Берлинската академия по изящно изкуство. Спортният характер на Melkus RS 1000 се допълвал и от ниската позиция на седене, както и от твърдото окачване.

Melkus RS 1000 - конструкцияДвигателят бил разположен в средата на каросерията, зад двете седалки и задвижвал задните колела. Самият двигател обаче изобщо не подхождал на истински спортен автомобил. Той бил двутактов, с три цилиндъра с работен обем от 992 кубически сантиметра, а звукът му съвсем развалял впечатлението от визията на спортното купе. 

Агрегатът бил добре познат на жителите на Източна Германия от Wartburg 353Все пак мощността му при Melkus RS 1000 била повишена от 50 на 70 к.с., а при състезателните варианти двигателят бил форсиран до 118 к.с. основно с помощта на тройни карбуратори от състезателни мотоцилкети и глава престъргана за по-висока компресия 

Благодарение на каросерията от фибростъкло теглото на Melkus RS 1000 тежала едва 690 кг. и така максималната скорост достигала от 165 км/ч до 210 км/ч в зависимост от двигателя. Ускорението от нула до сто отнемало дванадесет секунди. Управлението не било много лесно, защото автомобилът имал голяма склонност към презавиване.

Melkus RS 1000 имал дължина от 4 м., междуосие от 2.45 м., ширина 1.7 м. и височина 1 ч. и 7 см.

Предавателната кутия на Melkus RS 1000 била петстепенна ръчна. Всъщност, това също била стандартна кутия от Wartburg, но с добавена пета предавка и скоростният лост не бил качен на волана, а се намирал между водача и пасажера. Съединителят бил от Barkas B 1000.

В Германската демократична република не се произвеждали волани за спортни автомобили, а воланът на Вартбурга не бил никак подходящ за целта. В крайна сметка инженерите се спрели на трилъчев волан от моторница.  

Melkus-RS-1000 - рамаОт стандартния Wartburg 353 са взаимствани още рамата, независимото окачване на четирите колела и дребни детайли, като мигачите, дръжките на вратите и таблото. Melkus RS 1000 не разполагал със усилвател на спирачките и серво на волана. Спирачната система била подобрена, като на предните колела били поставени дискови спирачки, но въпреки това спирачният път от 100 км/ч до 0 км/ч възлизал на 57 м.

Екзотичният вид на Melkus RS 1000 се допълвал от летящите врати, като на Mercedes SLS. Мястото на двата резервоара било много нестандартно. Те се помещавали в огромните прагове под вратите и събирали по 25 литра бензин. Купето било подсилено с ролбар за повишаване на безопасността.  

От модела Melkus RS 1000 били произведени точно 101 бройки, които днес представляват колекционерска рядкост. Цената на Melkus RS 1000 била три пъти по-висока от тази на Трабант и малко хора били в състояние да си го позволят. 

През декември 2006 г. Melkus Engineering – германска компания, собственост на Peter Melkus, син на Heinz Melkus – обявява, че ще пусне отново на пазара спортния автомобил RS 1000. Реално са произведени само 15 юбилейни бройки.

През 2009 г. Melkus прави опит за завръщане с концептуалния модел RS 2000, който се произвежда от 2009 до 2012 г. Той е задвижван от двигател на Фалксваген с турбокомпресор и мощност 150–200 к.с. Имало е и идея за модел GT с мощност от 300 к.с.

През август 2012 г. подразделението за производство на автомобили на Мелкус подава молба за фалит, с което се слага край на тази емблематична за източногерманците марка.

 

 

Няма коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *