миг-321

Проектирането на Миг-321 е в резултат на идеята за създаване на хиперзвуков многоцелеви самолет, появила се още през 1975 в СССР. Новата машина трябвало да може за се бори с американските самолетоносачи. В основни линии самолетът трябвало да замени Ту-22.

Характеристики

Разработката се паднала на ОКБ МИГ, като самолетът трябвало да носи означението Миг-321. Максималната му скорост трябвало да достигне до 5300 км/ч, при максимална височина на полета 27 000 м. и далечина на полета 7000 км. Проектът предвиждал дължината на планера да е 40 м., а размахът на крилата 29 м. Крилата били с променлива геометрия, като ъгълът на отклоняване бил в диапазона от 15 до 70 градуса. Било предвидено и хоризонтално оперение в предната част, което да се прибира при достигане на високи скорости. Било изчислено, че с тези параметри и оборудване самолетът щял да достигне тегло от 95 тона, заедно с въоръжение от 13 тона и гориво – 38 тона.

Един от основните проблеми при хиперзвукови скорости е голямото загряване на фюзелажа. По тази причина било предвидено 60% от Миг-321 да е произведена от титан, а останалите 40% от термоустойсчиви стомани.

Двигатели

Силовата установка на Миг-321 трябвало да се състои от две двигателни групи с обща тяга 60 тона. Всяка от групите се състояла от два двигателя: традиционен турбореактивен и правопоточен.
Въздухозаборниците на самолета били поставени над фюзелажа, като за ускорението до свръхзвукова скорост се използвали обикновенните реактивни двигатели, а за достигане на хиперзвукови скорости се използвали правопоточните.

Миг-321 трябвало да може да извършва разузнавателни полети и атаки по наземни цели с ракети въздух земя. С развитието на спътниците, обаче разузнавателната роля на подобен самолет ставала съмнителна. Възможността за полет на голяма височина със хиперзвукова скорост обаче, го правели идеално средство за атака на плавателни съдове. В края на 80-те документацията била готова, но заради високата стойност на проекта той така и не бил реализиран.

Няма коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *