10% от мозъка

77 / 100

Един добре познат мит гласи, че хората използват само 10% от мозъка си. Наистина човешкият мозък е сложен и е все още огромна загадка за науката. Поради тази причина съществуват много митове за неговото функциониране, въпреки редица доказателства за обратното.

Хората често изпитват недостатъците на собствените си умствени способности, като например не успяват да разберат сложна математическа задача или забравят някаква важна информация. Това ги убеждава, че не използват напълно своя потенциал и намират оправдание в това, че просто не са отключили пълния капацитет на ума си.

В действителност твърдението хората използват едва 10% от мозъка си е мит. Човекът използва целия си мозък. Единствените случаи, в които не го използва напълно, са тези, при които е налице увреждане на мозъка или конкретна болест, които са унищожили определени негови области.

Произход на мита

Изследователите предполагат, че тази популярна градска легенда съществува поне от началото на 1900-те години. Вероятно това твърдение е било повлияно от неразбиране или неправилно тълкуване на неврологични изследвания. Митът за използването на 10% от мозъка води началото си от изказване на американския психолог и философ Уилям Джеймс. В книгата си, “Енергии на хората” от 1908 г., той пише:

„Повечето от нас имаме чувството, че живеем с някакъв тъмен облак, който постоянно е надвиснал над нас и ни пречи да бъдем уверени в разсъжденията си и твърди при взимане на важни решения. Трябва да бъдем много повече, а всъщност сме будни наполовина. Огънят в нас не гори толкова силно и се съмняваме в представите си. Ние използваме само малка част от нашите умствени и физически възможности.“

Джейм казва, че често хората не се чувстват енергични, както физически, така и психически. Той по никакъв начин не твърди, че използваме само малка част от мозъка си.

Митът се разпространява и утвърждава в многодруги градски легенди. Филмите изобразяват герои, способни на забележителни подвизи, когато предполагаемият неизползван 90% капацитет на мозъците им е “отключен”. Хора с добри намерения, като мотивационни лектори или учители, често цитират 10-процентовия мит като начин да покажат, че всички трябва да се стремят да достигнат до пълния си потенциал.

Други хора с не толкова добри намерения също са използвали мита, за да популяризират и продават продукти и услуги, за които твърдят, че ще отключат скритите способности на човешкия мозък.

Разобличаване на мита

Има множество статии и видеоклипове, които развенчават този мит в популярните медии и от невролозите. Нещо повече, невролозите вече разполагат с инструменти за създаване на образи и проследяване на активността на живите, функциониращи мозъци. Най-известните от тях са сканирането на PET (позитронно-емисионна томография) и fMRI (функционална магнитно-резонансна томография). Тези иновационни методи, които влязоха в обща употреба през последните 25 години, направиха революция в разбирането ни на мозъчната дейност.

При метода PET в пациента се инжектират биологично активни съединения, означени като “радиоактивни изотопи“, които за мозъка обикновено представляват форми на глюкоза. Маркерът се метаболизира от мозъка и при това се излъчват позитрони. Колкото по-активна е структурата на мозъка, толкова по-голяма е позитронната емисия. Сензорите откриват позитроните чрез гама лъчи и след това компютърът може да конструира триизмерно представяне на мозъчната активност.

Сканирането на мозъчните образи ясно показва, че почти всички области на мозъка са активни дори по време на рутинни действия като говорене, ходене, слушане на музика и дори по време на сън.

Ако използваме само 10% от мозъка си, тогава по-голямата част от него би била тъмна поради неактивност, а резултатите от PET тестовете показват кръг от цветове, което означава, че всички области в мозъка са активни и функционират напълно.

В случай че 10-процентовият мит е бил верен, хората, които страдат от мозъчни увреждания в резултат на инцидент или инсулт, вероятно няма да забележат никакъв реален ефект. В действителност не съществува нито един участък от мозъка, който може да бъде повреден, без да доведе до някакви последствия.

Резултатите от детайлни изследвания на мозъка все още не са открили област в него, която да не функционира. Ако хората използваха само 10%, това щеше да е един недостатък и ние нямаше да можем да се развиваме и правим научни и технологични открития.

Няма коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *