гигантският азиатски стършел

By I, KENPEI, CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=2804961


71 / 100

Гигантският азиатски стършел (Гигантски японски стършел) е най-големият вид стършели в света, като размерите на някои царици достигат до над 5 см дължина на тялото и 7.5 см размах на крилата. Среща се в цяла Източна Азия и най-вече в Япония. Гигантският азиатски стършел е от семейство оси и е класифициран за първи път през 1852 г. от британския ентомолог Фредерик Смит, който е работил в зоологическия отдел на Британския музей.

Анатомия и външен вид

Гигантският азиатски стършел е по-голям от всички други средни по размер азиатски стършели. Женските индивиди могат да достигнат до 5,5 см, но на външен вид приличат на работните стършели. Те имат голяма жълта глава с малки очи, тъмнокафяви гърди и ивици от жълто и черно по тялото. Гигантските азиатски стършели имат мощни челюсти, които им служат за разчленяване на жертвата, за да отнесат в кошера само най-полезните части от нея. За разлика от други видове оси, жилото на Гигантския азиатски стършел остава прикрепено към тялото, след като е било използвано. Това означава, че тези насекоми са в състояние да ужилят многократно жертвата си, инжектирайки ѝ силна отрова.

Разпространение и местообитание

Гигантският азиатски стършел е разпространен в Източна Азия – Корея, Тайван, Китай, Индокитай, Непал, Индия и Шри Ланка, но най-често се среща в планините на Япония. Той живее в по-високите гори в умерени и тропически райони, където има изобилие от храна и подходящи места за изграждане на кошер. В кошера живее царицата-майка, чиято роля е снасянето на яйца и продължаване на поколението. Тя избира подходящо защитено място, като например кухия ствол на дърво, където от кората започва да създава гнездото. Кошерите на осите съдържат множество единични клетки и наподобяват добре познатата пчелна пита.

Поведение и начин на живот

Гигантският азиатски стършел e известен със своето безстрашно и изключително агресивно поведение. Те се хранят предимно с пчели и са способни да унищожат цели пчелни кошери. Убиват жертвата си с изключителна сила и ловкост посредством здравите си челюсти. Смята се, че един стършел може да разкъса до 40 пчели на всяка половин минута. Гигантските азиатски стършели са социални насекоми, които живеят в колонии, съставени от мъжки оси, работнички и царица. Работничките събират храна и отговарят за увеличаване размера на кошера и грижата за малките. Те не се размножават, тъй като тази роля има само царицата.

Размножаване и жизнени цикли

След като построи гнездото си през пролетта, оплодената майка поставя по едно яйце във всяка клетка, което се излюпва в рамките на една седмица. Гигантските азиатски стършели преминават процес от пет етапа на промяна, известен като метаморфоза, за да достигнат до възрастен индивид. Процесът отнема около 14 дни, през които кошерът разполага със своето първо поколение работнички, чиято роля е да поддържат добре колонията.

До края на лятото колонията се е увеличила с около 700 работнички, повечето от които са женски. След това царицата започва да произвежда оплодени (женски) и неоплодени (мъжки) яйца. Мъжките напускат кошера, след като са достигнали до форма на възрастен индивид и обикновено умират след оплождане. Работничките често напускат кошера през есента, оставяйки младите оплодени царици да оцелеят през зимата и да започнат процеса отново на следващата пролет.

Хранене

Гигантските азиатски стършели са доминиращ хищник в своята среда. Те ловуват други насекоми, предимно пчели. Известно е също, че често убиват по-големи от тях насекоми. Когато заловят плячката си, те я сдъвкват и я превръщат в паста, с която хранят своите ларви. В резултат на това ларвите отделят течност, която служи за храна на възрастните индивиди.

Заплаха от изчезване

Поради факта, че Гигантският азиатски стършел е на върха на хранителната верига в своята среда, той няма естествени врагове в местообитанията си и може би поради това се е превърнал в най-големият вид стършели. Единствено хората се явяват заплаха, тъй като в някои райони смятат тези стършели за деликатес. Особено популярна е консумацията им в планините на Япония, където най-често се срещат екземпляри на този вид. Въпреки размерите и лошия си характер, в някои райони броят на Гигантските азиатски стършели намалява. Главната причина за това е обезлесяването.

Пчелите в Източна Азия също са открили начин да се защитават от атаките на най-големия вид стършели. Те го залавят в кошера си и го държат там, докато температурата не стане прекалено гореща за него и не го убие.

Днес Гигантският азиатски стършел – най-големият вид стършели е застрашен от изчезване вид.

Интересни факти и особености

Гигантският азиатски стършел има жило с дължина около 6 мм и може да прободе жертвата си многократно. Инжектираната от него отрова е невероятно мощна и съдържа силни феромони, които привличат други стършели към атаката. Отровата им атакува нервната система и унищожава меките тъкани на жертвите, което води до силна болка и затруднено дишане. Гигантските азиатски стършели са безмилостни ловци и могат напълно да унищожат рояк от 30 000 пчели само за няколко часа. Когато преследват плячката си, те могат да изминат над 90 км, като развиват скорост до 40 км/ч.

Известно е, че в Япония умират около 40 души годишно от ужилването на най-големия вид стършели.

Ако темата за гигантски насекоми ви е станала интересна, можете да прочетет статията за мравките Сиафу, които са най-големите мравки на планетата.

Няма коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *