самолетът с кръгло крило sack AS-6

77 / 100

Самолетът с кръглo крилo Sack AS-6 всъщност започва историята си като авиомодел, представен на конкурс за авимодели.

През юни 1939 г. в Лайпциг-Мокау е проведен първият национален конкурс за aвиомодели с двигатели с вътрешно горене. Артур Сак, който мечтаел за самолет с кръгли крила, също взел участие със своя модел AS-1, но за съжаление той трябвало да бъде пуснат да лети на ръка и имал лоши характеристики. Ернст Удет (немски ас от Първата световна война), който по онова време бил германският министър на въздухоплаването, насърчил Сак да продължи с разработките си. Изобретателят построил четири допълнителни модела с все по-големи размери, като кулминацията става първият му пилотиран самолет – самолетът с кръглo крилo Sack AS-6.

Дизайн

Самолетът с кръглo крилo Sack AS-6 - схемаСамолетът с кръглo крилo Sack AS-6 е разработен във фабриката на Mitteldeutsche Motorwerke, като окончателното сглобяване се провежда в работилниците Flugplatz-Werkstatt в авиационната база Брандис в началото на 1944 г. Sack AS-6 е странен конгломерат от други самолети, включително кокпита, седалка и шасито са от стар, разрушен Messerschmitt Bf 109B. Задвижването е поверено на двигателя Argus As 10C-3 от Messerschmitt Bf 108 с мощност 240 конски сили. Крилата били иновативни, като за материалът на ребрата и обшивката бил използван шперплат.

Тестове

Първи два теста

През февруари 1944 г. самолетът с кръглo крилo Sack AS-6 преминава полеви изпитания. Първият тест доказал, че щурвалът не е достатъчно силен и в резултат на това възникнали структурни повреди. По време на второто изпитване били извършени пет излитания на 1200-метровата писта в Брандис.

По време на тези тестове било установено, че контролните повърхности са във вакуумната област зад кръглото крило и по този начин не функционират адекватно. Стойката на десния колесник също била счупена по време на последния опит. Инженерите преценили, че проблемите са възникнали поради ниската мощност на двигателя, но поради недостиг на по-мощни двигатели по време на войната било решено да се промени ъгълът на атака чрез придвижване на предния колесник назад с 20 cm.

Поради това изместване на колесника имало опасност самолетът с кръглo крилo Sack AS-6 да се наклони напред при излитане, унищожавайки витлото. За да се компенсира това, били монтирани спирачки от Ju 88. Били прибавени и 70 кг баласт и на контролните повърхности, а на опашката били добавени 20 мм гофрирана плоскост.

Трети и последен четвърти тест

Следващият тест на самолета с кръглo крилo Sack AS-6 бил проведен на 16 април 1944 г. Самолетът изминал 500 метра без да се отлепвя от пистата. При четвъртия и последен тест бил постигнат голям скок напред и Sack AS-6 се издигнал във въздуха, но незабавно се наклонил наляво заради въртящия момент на двигателя защото крилата били прекалено къси, за да го компенсират. Летецът-изпитател препоръчал монтирането на двигател с повече мощност и допълнителни изпитания в аеродинамичен тунел.

След тестовете

Така Артур Сак се върнал към чертожната дъска до края на войната. През лятото на 1944 г. ескадрила, летяща на ракетния прехващач Messerschmitt Me 163B “Komet”, била преместена в Брандис. Летците намерили самолета с кръглo крилo Sack AS-6 и се опитали да полетят с него, но единственият им опит довел до счупване на колесника.

През зимата на 1944-45 г. самолетът с кръглo крилo Sack AS-6 бил повреден при нападение от въздуха и бил тотално разбит. От иновативния аероплан останали само няколко метални части. По всяка вероятност затова американските войски, които проникнали в авиобаза Брандис през април 1945 г., не открили никакви следи от проекта Sack AS-6.

Няма коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *