Мостът Коница, Гърция

Photo license:Attribution-ShareAlike 3.0 Unported


76 / 100

Местоположение

Мостът Коница, е наречен на  малък град в Гърция, намиращ се в югозападната част на планина Смолика (Smolikas.) Населението му не е повече от 2500 души, но въпреки това той често е посещаван от туристи благодарение на красивите забележителности в него. В града не намира един от най-старите запазени мостове на балканския полуостров, който в последствие се превръща и в историческа забележителност! 

 История

Мостът Коница е разположен над река Аос (Aoös) в северозападна Гърция, а зад него се намира природният парк – Vikos-Aoos Особеното в него е изключително високата му и дълга арка, която е с дължина 40 м. и височина 20 м. в най-високата си част. Той е построен през 1870 г. под надзора и напътствията на Ziogas Frontzos от Pyrsogianni. Основен инвеститор на проекта бил банкерът Loulis от Kastanochoria, а цената за изграждането била 120 000 турски лири.  
 
Издигането на мостът Коница било пореден опит на турските инженери за построяване на мост в местноста, след като няколко дървени конструкции преди това се разрушили, но за щастие той се оказал успешен. Под моста, в най високата част на арката виси камбана, която при силен вятър звъни и предупреждава минувачите, че преминаването в този момент не е безопасно. Конструкцията му е изключително стабилна, което го прави още по-впечатляващ.

При изтеглянето на турците през 1913, последните редици правят опит да го взривят преди да напуснат, но мостът не помръдва. До ден днешен мостът Коница се извисява над реката и пленява минувачите с красотата си.  

Посещаване 

Мостът Коница е достъпен за туристи през всички сезони, а местността е посещавана предимно от любители на адреналина. През лятото река Аос има отлични условия за водни спортове като рафтинг и каране на кану, а природата около нея приветства всички почитатели на скалното катерене. Благодарение на зашеметяващата си красота, дестинацията често се посещава и от професионални фотографи.

В природния парк зад моста живеят редки видове птици, които привличат фотографи от цял свят. В близост до мостът Коница се намира красив величествен водопад, а природата около него е недокосната от човека.  
 
А вие посещавали ли сте дестинацията? Знаете ли и за други необичайни сгради, или мостове освен мостът Коница? Споделете ни преживяването си в коментарите! 

1 Коментар

  • Мостът при Бяла на Колю Фичето е построен 3 години по-рано. И ако приемем, че днес половината от моста е препостроена (около 1920, защото умишлено са подкопали основата на колоната, за да разкрият тайната на здравото строителство), то какво да кажем за дяволския мост. Този, който го има във филма “Време разделно”. Прилагам цитат от интернет, който намерих за въпросния мост: “Удивително как е съграден този мост, а и какъв е бил този майстор над майсторите, който го е градил, че вече 500 години той не е реконструиран нито веднъж.”.

    Между другото мостът на Колю Фичето има и това “предимство”, че има колони във водата, която от своя страна добре знаем, че е силно повреждащ фактор.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *