Мостът Коница, Гърция

Photo license:Attribution-ShareAlike 3.0 Unported


70 / 100

Местоположение

Мостът Коница, е наречен на  малък град в Гърция, намиращ се в югозападната част на планина Смолика (Smolikas.) Населението му не е повече от 2500 души, но въпреки това той често е посещаван от туристи благодарение на красивите забележителности в него. В града не намира един от най-старите запазени мостове на балканския полуостров, който в последствие се превръща и в историческа забележителност! 

 История

Мостът Коница е разположен над река Аос (Aoös) в северозападна Гърция, а зад него се намира природният парк – Vikos-Aoos Особеното в него е изключително високата му и дълга арка, която е с дължина 40 м. и височина 20 м. в най-високата си част. Той е построен през 1870 г. под надзора и напътствията на Ziogas Frontzos от Pyrsogianni. Основен инвеститор на проекта бил банкерът Loulis от Kastanochoria, а цената за изграждането била 120 000 турски лири.  
 
Издигането на мостът Коница било пореден опит на турските инженери за построяване на мост в местноста, след като няколко дървени конструкции преди това се разрушили, но за щастие той се оказал успешен.

Под моста, в най високата част на арката виси камбана, която при силен вятър звъни и предупреждава минувачите, че преминаването в този момент не е безопасно. Конструкцията му е изключително стабилна, което го прави още по-впечатляващ.

При изтеглянето на турците през 1913, последните редици правят опит да го взривят преди да напуснат, но мостът не помръдва. До ден днешен мостът Коница се извисява над реката и пленява минувачите с красотата си.  

Посещаване 

Мостът Коница е достъпен за туристи през всички сезони, а местността е посещавана предимно от любители на адреналина. През лятото река Аос има отлични условия за водни спортове като рафтинг и каране на кану, а природата около нея приветства всички почитатели на скалното катерене.

Благодарение на зашеметяващата си красота, дестинацията често се посещава и от професионални фотографи.

В природния парк зад моста живеят редки видове птици, които привличат фотографи от цял свят. В близост до мостът Коница се намира красив величествен водопад, а природата около него е недокосната от човека.  
 
А вие посещавали ли сте дестинацията? Знаете ли и за други необичайни сгради, или мостове освен мостът Коница? Споделете ни преживяването си в коментарите! 

Няма коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *