Ramot Polin

76 / 100

Ramot Polin (в превод Височините Поланд) е част от предградията местността Ramot, разположен в североизточната част на Източен Йерусалим. Той се отличава с твърде необичайната си, но впечатляваща архитектура, която привлича много посетители. Кварталът е населен предимно с ортодоксални евреи (хареди и брезов).

Сградите в Ramot Polin са построени от Kollel Poland по проект на модернистичният еврейски архитект от еврейско потекло Zvi Hecker. Строежът е направен на самотен хълм в центъра на Ramot, намиращ се на 4км. от Йерусалим. Застрояването му е извършено в периода 1972 – 1975 г. от предварително произведени компоненти, сглобявани на място.

В района се намират 720 удивителни постройки, отличаващи се с твърде неправилни геометрични форми спрямо съвременния стандарт. Вместо добре познатия ни дизайн на къщи, наподобяващ прости геометрични фигури като квадрат или правоъгълник, в Ramot Polin разчупват еднообразието и създават постройките си под формата на  многоъгълници. Те несъмнено повишават интереса към местността и привличат вниманието на хора от цял свят.

Силният интерес към квартала бързо се разраснал, дори новината за него достигнала някои от големите институции. След няколко направени проверки от страна на международната общност, те потвърдили, че не всички постройки в областта са законни, но израелското правителство оспорило това твърдение и сградите били запазени.  

Дизайн

Погледнат от високо, комплексът Ramot Polin има форма на ръка с пет “пръста,” всеки, от които се състои от L-образни сгради. Между тях има вътрешен двор, напомнящ на традиционните дворове в старите еврейски квартали на Йерусалим. “Дланта” е централната част на района и в нея се намират задължителните социални предприятия като магазини, аптека, училище и др.

Апартаментите в сградите имат по 3 или 4 стаи, оградени от петоъгълни стени. Благодарение на откритите тераси, жилищното пространство между апартаментите е удължено. Пред сградите има и обособени паркоместа.

Недостатъци

Въпреки интересната си визия, обожавана от всеки ексцентрик, кварталът Ramot Polin има и дефицити, които не могат да бъдат премахнати. Някои от тях са неизползваемите вътрешни стени, тесните балкони и наклонените петоъгълни прозорци, осигуряващи недостатъчно дневна светлина. Архитектът David Kroyanker описва проекта като “нищо друго освен скулптура, любопитство, предизвикващо интерес от геометрична гледна точка, но липсва истинско съдържание.”

Поради тези причини, както и непривлекателния външен вид (според някои,) сградите в Ramot Polin не са предпочитани от населението от средната класа, въпреки че кварталът бил предназначен за тях. Вместо това той е “обитаван” от ексцентрични личности, привлечени от ниските наеми и отдалечеността.

Днес

Заради влиянието на живущите в комплекса, той продължава да подлежи на промени и до днес. По ирония на съдбата Ramot Polin започва да придобива все по-народна визия и първоначално създадената уникалност бавно изчезва. Хубавата страна на това, е че колкото повече визията му се променя в тази посока, толкова повече тя се доближава до първоначалната идея на Hecker, която го вдъхновила да създаде проекта.

Вие какво мислите за Ramot Polin? Срещали ли сте и други сгради с любопитна конструкция? Споделете мнението си в коментарите! 

Видео

Няма коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *