Motor Scout - квадрициклет

73 / 100

Motor Scout е комбинация от квадрициклет и картечница, предназначена за подкрепа на пехотата по равни терени. Конструирана е през 1898 г. Името Фредерик Ричард Симс (12.08.1863 – 22.04.1944) вероятно не говори много на днешно време.  Неговото най-известното изобретение е въпросният квадрициклет, въоръжен с картечница. По времето на констуирането на Motor Scout, в началото на 20-ти век,  това съвсем не е изглеждало като шега. Картечницата е била току що изобретена  и в процес на навлизане във военна употреба. Бронираната кола също е била абсолютна новост, а до появата на танковете е оставало цяло деситилетие.  Фредерик Симс е бил пионер в комбинирането на превозно средство с оръжие.

Въоръжение

Картечницата на Motor Scout  – Марк IV Максим калибър  303 е имала малък брониран щит и въпреки очевидното приложение  на картечницата от позицията за каране, всъщност е била  предназначена да бъде по-скоро мобилна и да се сваля при стрелба. Самата четириколка е трябвало да бъде използвана за монтиране на носилка за евакуиране на ранени войници или за транспортиране на товари. Използването на картечницата принципно е било възможно и в движение, тъй като е монтирана така, че да не пречи на видимостта при каране. В самата рамката и в близост до нея са били окачени допълнителни ленти за 1000 патрона. Боеприпасите са били монтирани на релса под картечницата между предните колела.

Квадрицикъл

Motor Scout е базиран на четириколка, която е най-известното творение на Симс, завършено през март 1899 година. По това време кралица Виктория все още е на трона и никой не е имал какъвто и да е опит в бронираната техника. Симс взима новата лека картечница Максим и създава евтин и прост четириколесен въоръжен автомобил.

Заключение

Въпреки че е произвел прототип на патентования Motor Scout, творението му така и не се продава. Концепцията обаче става в известна степен популярна, тъй като се създават и други базирани на велосипеди и мотоциклети военни коли с картечници, най-вече за експериментални цели. Съдбата на прототипа остава неизвестна. Въпреки, че Фредерик Симс така и не успява да спечели договор с армията, не се отказва и по-късно конструира доста по-голяма въоръжена машина наречена Motor War Car.

Технически данни

Екипаж: 1
Задвижване: Бензинов двигател с мощност 1.5 к.с.
Максимална скорост: 30 км/ч
Обхват: 200км.
Въоръжение: 1 x картечница Mark IV Maxim .303
Броня: брониран щит

Няма коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *