Renault FT-17 - лек танк

Автор: Paul Hermans / CC BY-SA 3.0


86 / 100

Renault FT-17 е лек танк, който е разработен и пуснат спешно в производство в разгара на Първата световна война. През 25-те си години служба изпълнява мисии от Западна Франция до Далечния изток и от Финландия до Мароко. Това е едно много добро постижение, дължащо се на първият изключително успешен (за своето време) дизайн на танк, комбинация от оптимални експлоатационни, бойни и производствени показатели. Renault FT-17  получава официалното име “Char leger Renault FT modele 1917”, съкратено на Renault FT-17.

История

Идеята за създаване на лек танк по време на Първата световна война има своята производствена, икономическа и експлоатационна логика. Приемането на въоръжение на опростени леки танкове, с автомобилен двигател и малък екипаж, трябвало да спомогне за започването на новите машини.

През юли 1916 г. полковник Ж.Б. Етиен се завръща от Англия, където се е запознал с разработките на британските конструктори на танкове. Той успява да се срещне и убеди Луи Рено в перспективността на леките танкове.

Неговата идея е била да се използват като командирски машини и за съпровождане на пехота. Етиен убедил, че вижда пазар за 150 коли и така разработката започва. Първият дървен макет е готов само след  три месеца. Въз основа на този макет е създаден първият прототип на Renault FT-17, който е с тегло от 6 тона и екипаж от двама души. Въоръжен е само с картечница, а максималната скорост е 9.6 км/ч.

Изпитания

На 20 декември 1916, в присъствието на комисия самият дизайнер изпробва Renault FT-17. Критиките са свързани на първо място с недостатъчното въоръжение, както и с прекалено малките размери, поради което е имало подозрения, че танкът няма да може да преодолява окопи и ровове. Въпреки това Рено и Етиен успяват някак да убедят членовете на комисията в целесъобразността и да продължат работата. През март 1917 г. Renault получава поръчка за 150 бройки от Renault FT-17.

На 9 април 1917 са проведени нови официални изпитания на Renault FT-17, които завършват с успех. Поръчката е увеличена до 1000 танка. Но министърът на въоръжението има изискванията да може да двама души в куполата, да се увеличи вътрешния обем на танка и по тези причини прекратява поръчката. В този момент обаче нуждата от голямо количество от леки машини е огромна и затова се взима решение за компромис. Поставя се 37-милиметрово оръдие вместо картечница върху част от серията танкове.

Производство

Етиен предлага да се включи в поръчката и на трета версия на танка – командирска свързочна машина, която трябвало да е 10% от всички танкове. Той също предлага и увеличаване на поръчката на 2500 танка Главнокомандващият подкрепя Етиен, и дори увеличава броя на  3500. Това е много голяма поръчка, с която Renault не могат да се справят сами. По тази причина част от танковете са възложени за производство на  Schneider, Berliet и Delaunay-Belleville.

Конструкция

Първите Renault FT-17 имат осмоъгълна кула от кован метал, чиято броня е около 16 мм. Причината за това е, че така и не успяват до началото на производството да усвоят успешно производството на отлята купола с броня от 22 мм.  През юли 1917 г. производственият прототип на варианта с  оръдие е готов. На 10 декември 1917 г. е построен и прототип на варианта командирска радиокола.

През март 1918 г. новите танкове започват да постъпват във френската армия и до края на Първата световна война са получени 3 187 бройки. Без съмнение, дизайнът на Renault FT-17 е един от най-известните в историята на танковете. Разположението на двигателя, трансмисията, задвижването на задните колела, предното отделение за управление, бойното отделение с въртяща се кула в центъра – все още е в основата на конструкцията на всички танкове.

Корпусът му, за разлика от другите френски танкове от Първата световна война “Saint-Chamon” и “Schneider”, представлява конструкция под формата на рамка съставена от стандартизирани части, към които са прикрепени с нитове плочите на бронята и шасито.

Няма коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *