Northrop XB-35 летящо крило

84 / 100

Northrop XB-35  e плод на концепцията за бомбардировач – летящо крило, която е съществувала още преди началото на Втората световна война.

История

Предпоставки

Най-известният резултат от тази концепция по време на войната е Horten Ho 229. Това е първият самолет със “стелт” форма и е задвижван от два реактивни двигателя. Само три прототипа биват завършени от него и всичко, което е останало от проекта в края на войната е взето от американците. Започва детайлното изучаване на проекта и един от първите резултати от придобитите знания е именно прототипът Northrop XB-35 . Въпреки, че технологиите от Horten Ho 229 са в основата, основателят на Нортроп – Jack Nortrop е експериментирал  с концепцията за летящо крило ощe през 1930-те и 1940-те години и в крайна сметка е конструирал прототипите N-1M и N-9M, както и XP-79, които обаче са неуспешни.

Концепция

Концепцията летящо крило предлага някои качества, които самолетите със стандартна конструкция нямат. Летящото крило предлага повече вътрешно пространство. Това означава повече гориво, по-голяма дължина на полета, и повече място за вътрешно разполагане на боеприпаси. Липсващите вертикални стабилизатори водят до по-малко съпротивление, а крилата с голяма площ увеличават подемната сила, което води до понижаване разхода на гориво. Основният проблем, пред който са изправени инженерите и до днес е присъщата нестабилност на летящите крила.

Задание

По време на Втората световна война Военно-въздушните сили на САЩ (USAAC) се стремят да разработят платформа за стратегически бомбардировачи за далечни разстояния. Тя трябвало да може да оперира от базите, контролирани от съюзническите държави извън Европа и Великобритания, в случай че някой ден Британските острови бъдат завладяни от нацистка Германия. Необходим е бил самолет с обхват от 10 000 мили, който може да пренася товар от 4500 кг с максимална скорост от 700 км/ч и крайсерска 450 км/ч. с таван на полета 13500 м. Официалното искане е направено през април 1941 г.

Дизайн и конструкция

Основните участници са Boeing, Consolidated и Northrop. Дизайнът на Northrop стъпва върху експериментите с N-9M. През ноември 1941 г. е подписан договор за разработка. В договора се предвижда построяването на един прототип Northrop XB-35, с опция за втори. Построяването на прототипа трябвало да започне в началото на 1942 г. и да бъде предоставен за изпитване  преди края на 1943 година.

Дизайнът на Northrop XB-35 е футуристичен за времето си: използва се конфигурация с крила, без вертикални стабилизатори. Управлението чрез руля е заменено от двойни задкрилки (флаперони), разположени в края на крилата. Кабината на екипажа е разположена отпред, на самия връх на стреловидното крило със стреловидност 26°. Northrop XB-35 разполагал с колесник с три колела. Крилото и фюзелажа преливат плавно едно в друго за постигане на по-добра аеродинамика. Били са предвидени места за спане на екипажа при дълги полети, както и херметизирана кабина. Дизайнът е предвиждал и 6 бомбени отсека. Въоръжението се е състояло от опашна картечница с дистанционно управление, както и от шест оръдейни, или картечни кули, за защита от изтребители.

Northrop XB-35 трябвало да се задвижва от четири радиални двигателя (2 x Pratt & Whitney R-4360-17 и 2 x R-4360-21) с мощност 3000 конски сили всеки. Двигателите са разположени обърнати назад  на принципа на тласкане, в задния ръб на крилото и са със сдвоени витла въртящи се в противоположни посоки. Самите двигатели са монтирани изцяло в крилото и са свързани с витлата с валове.
На 30 септември 1943 г. USAAF поръча тринадесет предпроизводствени бройки с обозначение YB-35.

Тестов полет и край на проекта

През юни 1946 г. е извършен първият 45-минутен полет на Northrop XB-35 , който минава без авария. По време на полета се установяват силни вибрации от двигателно витловите групи. До този момент двигателите и витлата не са тествани за съвместимост, което се превръща в обект на спорове между Northrop, Pratt & Whitney и Hamilton Standard (производителят на витлата).

Поради техническите проблеми, свързаните с тях спорове и значително намаления към този момент интерес към витлови самолети, проектът Northrop XB-35 е спрян. Единственият летящ екземпляр е унищожен през юли 1949 г. Заготовките за прототипи са използвани са построяването на прототоп с шест реактивни двигателя, който проект обаче също е спрян.

Технически данни

 

Екипаж9
Дължина16.2 м.
Ширина52.2 м.
Височина6.2 м.
Тегло празен40.6 т.
Максимално тегло на излитане95 т.
Скорост (максимална)632 км/ч
Максимална дължина на полета13 000 км.
Таван на полета12 000 м.
Скорост на изкачване190 м/мин.

 

Няма коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *