най-бързият хеликоптер в света

71 / 100

Най-бързият хеликоптер Sikorsky X2 е експериментална разработка с коаксилни ротори и тласкащ ротор. Създадена е за тестване на технлогии за постигане на високи скорости.

Разработката започва през 2005 г. Първият полет на хеликоптера се състои през 2008 г. Той трае 30 минути, през които машината демонстрира изключителна маневреност и стабилност. На 15-ти септември 2010г. достига скорост от 463 км/ч, което е рекорд и досега.

Конструкция

Обикновенните ротори на хеликоптерите имат по-малка подемна сила и ограничават максималната скорост при хоризонтален полет. Sikorsky X2 решава тези проблеми с използването на коаксиални носещи ротори, които се въртят в различни посоки и тласкащ винт в задната част на корпуса. Тази концепция става възможна благодарение на някои нови  технологии като активна система за погасяване на вибрациите, система Fly-by-wire, ротори с твърди лопати и понижена скорост на въртене и др.

Задвижване

Най-бързият хеликоптер Sikorsky X2 - кабина
Източник: helis.com

Най-бързият хеликоптер Sikorsky X2 има двигател, плод на съвместна разработка между Rolls-Royce и Honeywell. Това е турбинен двигател, първоначално разработен за стелт хеликоптера на Sikorsky RAH 66 Comanche. Мощността му е 1563 к.с. С него дължината на полета на хеликоптера достига до 1300 км. при максимална излетна маса 3600 кг. Собственото му тегло възлиза на 2404 кг.

Диаметърът на ротора е 8,1 м., при дължина на корпуса от 9,1 м. Основните ротори имат по 4 лопатки, а се събират двама пилоти, седящи един зад друг.В пространството за кабината е осигурено допълнително място за въоръжение и допълнителни резервоари.

Приложение

Въпреки цивилната окраска на прототипите, най-бързият хеликоптер Sikorsky X2 е предвиден за изпълнява мисии за военните. Със своите показатели той може да се използва за операции по разузнаване, спасяване, издирване и много други. Целта на американската армия била да получи нов разузнавателен хеликоптер, който да разполага и с въоръжение.  С тази си компановка машината има изключителна маневреност и набира височина със завидна скорост. Създадени са 2 прототипа, за тестване и демонстрация на технологиите.

На 15 септември 2010 г. тестовият пилот Кевин Бреденбек постигна проектната цел на Sikorsky за X2, хоризонтален полет със скорост 250 възела (290 мили/час; 460 км/ч).

Бюджетът на проекта възлиза на 50 млн. долара, което не е много за създаването на подобен прототип. Машината печели и награда от нацианалната асоциация по аеронавтика на САЩ.

Няма коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *