опел blitz

By Ciell - Own work, CC BY 2.5,


Опел Blitz / Опел Блиц (от немски – светкавица) е легендарен немски камион от периода на ВСВ. Мобилността на германската армия през Втората световна война се дължи до голяма степен на него.

През 1934 г., само година след идването на власт на нацистката партия, най-големият производител на камиони в Германия – Опел увеличава своето производство. Причината за това е планът на Хитлер за превъоръжаване и увеличаване на армията. Освен старата фабрика в Рюселсхайм и нова фабрика на фирмата в Бранденбург започва произвоството на тритонния камион Опел Блитц.

Светкавицата на Опел има осносвен принос за светкавичната война в западна Европа, както и на източния фронт. Масовото му производство го направило широко използват за всякакви предназначения от инвазията в Полша до края на Войната.

Конструкция

Задвижването на Опел Блитц се осигурявало от предно разположен двигател със задно предаване и твърди мостове. Най-масовата версия била с открито товарно оделение и имала дължина 5,95 м., ширина 2,34 м. и височина 3,18 м. Собственото тегло било 3350 кг., като товароносимостта била 3 тона. Двигателите били бензинови, четирицилиндрови, с работен обем от 3,6 л. и мощност  68 к.с. при 3800 оборота. Това били агрегати, разработвани в началото на 30-те за Буик.

В последствие били заменени с шестцилиндрови двигатели с висящи клапани и високоразположен разпределителен вал. Така мощността нарастнала до 75 к.с. С това задвижване максималната скорост на Опел Blitz достигала 80 км/ч и максималният пробег с едно зареждане възлизал на 307 км. Освен това имало и версия със задвижване 4х4 от 1937 г. и версия с верижно задвижване, поставено вместо заден мост, наречена Муле (Maultier).

Варианти

Този вариант н Опел Blitz бил предназначен да се справи с безпътицата на източния фронт, предизвикана от пролетното топене на снеговете и обилните дъждове, които сериозно затруднявали придвижването на войските. С поставяне на различни специализирани каросерии камионът покривал голяма част от приложения.

Били създадени версии с цистерни за пренос на гориво и вода. Някои от авиационните цистерни били с открита кабина. Варианти на каросерия с твърди стени и покрив били използвани за радио-свързочни автомобили и линейки.

На същата база от фирмата производител създали и автобуси, които служили както за пренос на пътници, така и за полеви канцеларии.

В края на войната, с намаляване на ресурсите, металната кабина на Опел Блиц била заменена с дървена. Новата кабина приличала повече на сандък и дори не наподобявала елегантната форма на предишната. Нередовнте доставки с гориво накарали конструкторите да създадат версия с газ-генератор, който работел на дърва.

Масовото производство на модела нямало как да се осъществи само във фабриките на Опел и поради тази причина част от фабриките на Мерцедес били задължени да произвеждат Блицове. Работниците в тях никак не били доволни и за това освен, че не искали да поставят емблемата в предницата на камиона дори и боядисвали решетката в черно. Заповед за производството дал лично Алберт Шпеер, като през това време сглобяването на камионите Mercedes-Benz L3000 било преустановено.

Опел Блиц бил използван на всички фронтове и се превърнал в любимата машина на войската, благодарение на своята надеждност, пъргавост и издръжливост при всякакви условия.

Още преди войната фирмата Опел била собственост на американския гигант General Motors, което предизвикало редица вълнения отвъд океана. На практика изоставените от немците Опели били ремонтирани от американците с резервни части на GM. В периода от 1935 г. до 1944 г. били произведени 130 000 Блица, докато рейд на кралските военновъздушни сили не сложил край на фабриката в Бранденбург. В последствие били правени опити да се възстанови производството, но резултатът бил крайно незадоволителен.

Опел Блиц след войната

Приключването на бойните действия не означавало край за Опел Blitz . След войната фирмата продължила да се развива като използва лицензите на GM. Новите модели пак носели името Опел Блиц, но дизайнът им следвал следвоенния дух. Заоблената форма се различавала коренно от военните модели, доближавайки се силно до тази на пикапите на Шевролет. С предлагането на по-малки лекотоварни версии Опел Блиц си останал пазарен лидер, преодолявайки конкуренцията на много други производители. Появили се и двигатели с работен обем 1,9 л. и четири цилиндъра и двигатели с работен обем 2,5 л. и шест цилиндъра.

Камиони и вседеходи

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *