Най-стария водолазен костюм – “Стария джентълмен”

най-стария водолазен костюм

Най-стария водолазен костюм – “Стария джентълмен” (The Old Gentleman) датира от началото на XVII в.  Не е сигурно, кой е измислил първият водолазен костюм изобщо, но най-старият, който ни е познат и е запазен е този. При изработката му са вложени най-високите постижения за времето си. През този период подводното дело се развивало бурно, а камбаните за потапяне били основно средство за гмуркане. Най-стария водолазен костюм представлява прехода от камбаната за гмуркане към тежководолазния костюм.

Конструкция

Както е добре известно най-важното за един костюм за гмуркане е да бъде непромокаем и да не се смачка от високото налягане. За да се постигнат тези цели била използвана кравешка кожа, импрегнирана със смес от свинска мазнина, катран и смола. Шевовете били изработени от конци, промазани с восък и замазани със смола.

Около главата на водолаза била изработена дървена конструкция, която да поддържа формата на костюма. В горната част на “шлема” бимало отвор за тръбата за подаване на въздух. Човек можел да се вмъкне в костюма през отвор в предната част, който се затварял с капак. Водонепропускливостта му се осигурявала, чрез припокриване на капака върху останалата част от костюма и стягане с колан.

Въздухът се подавал към най-стария водолазен костюм чрез дървени тръби, които били свързани помежду си с кожа. За подаването на самия въздух можело да се използва бутална помпа, но било възможно за кратко време и дишане без помпа. Със сигурност обаче имало клапани, които пропускали подавания въздух навътре в костюма и изпускали издишания навън през тръбичка в задната част на костюма.

Предполага се, че костюмът е изработен във Финландия, защото ботушите и ръкавиците имат елементи, които са типични за модата при финландските селяни от онова време. В архива на Шведскито адмиралтейство е открит чертеж на костюм за гмуркане от 1727 г. Това е причината, поради която се смята, че костюмът е от началото на 18-ти век.

Приложение

Гмурканията с този костюм нe траели дълго, защото костюмът не бил напълно водонепроницаем и не можел да издържа на високо налягане. Въпреки това с негова помощ можели да се проверяват корпусите на плавателните съдове без да се накланят или да се изкарват на сух док.

Къде може да се види?

В момента старичят джентълмен се съхранява в музей, основан през 1862 г. във финландския град Раахе, като е и най-известният му експонат. Интересен факт е, че през 1988 един от кураторите в музея решил да създаде точно копие на оригиналния костюм. Създаден по същата технология, както и оригиналът, той позволявал гмуркания с продължителност до 40 минути. Освен това вече оригиналът не се изнася извън музея, а за гастролите в чуждестранни музеи се използва копието.

Плуващи неща

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *