първият камион

By Martin Dürrschnabel - Own work, CC BY 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=9921928


71 / 100

Макар да е вярно, че първият камион дава началото на автомобилния транспорт, който познаваме днес, в началото той не е привлякъм дори и един купувач в Германия. Всяко начало е трудно – дори за хора като Готлиб Даймлер (Gottlieb Wilhelm Daimler), изпреварили времето си.

В ранните етапи първият камион е трябвало да преодолее много по-голям отпор, отколкото лекият автомобил. За разлика от автомобила камионът трудно печели нужното признание. Висшето общество посреща автомобила с отворени обятия, като начин за достигане на лична свобода и престиж. Първият камион обаче се сблъсква с тежък скептицизъм в индустрията: капиталовите стоки трябвало да печелят пари. И разбира се камионът на Готлиб Даймлер покривал изискванията само частично, въпреки, че определено времето му било дошло.

Двуцилиндров двигател вместо впряг

Един от най-големите таланти на Готлиб Даймлер бил да намира приложения на своя двигател. Произлизайки от мотоциклета, моторизираната карета, моторната противопожарна помпа и в крайна сметка почти неизбежно агрегатът на Готлиб Даймлер попада и в камиона. През 1896 г. той поставя на първия камион дървени колела с метален бандаж , но вместо от впряг задвижващата сила се генерира от бензинов двигател.

Прагматизмът бил отличителният белег на това превозно средство. То имало открита кабина без никакъв лукс и финес и каросерия с надпис Daimler Motoren Gesellschaft Cannstatt. Формално погледнато, това било преобразена конска каруца, чието шаси се характеризирало с напречно монтирани елиптични листови ресори отпред и винтови пружини отзад. Това сложно окачване било важно не само заради лошите пътни условия по онова време, но и поради характерната чувствителност на двигателя към сътресенията.

Първият камион имал двигател с мощност от 4 конски сили, а движението към колелата се предавало чрез ремъчна предавка. Трансмисията имала две предавки напред и една назад. Все още имало доста време до изобретяването на самосвалните каросерии.  Затова в някои предприятия били изградени специални съоръжения, които да накланят целия камион назад, за да могат да се разтоварват по-бързо и лесно насипните товари.

Освен първия камион през 1885 Готлиб Даймлер създал първия мотоциклет, а през 1897 и първото такси.

Няма коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *