подземният град деринкую

Подземният град Деринкую е най-дълбокият подземен град в света се намира в… Турция, в района на Кападокия, на 30 к м от град Невшехир. Знае се, че Кападокия е красиво природно чудо от ерозирали скали, чиито форми напомнят приказни къщички на феи. Освен с тях, мястото е пълно с естествени пещери. Но човешките ръце внимателно са прокопали и обширни подземни жилища, свързани с тайни тунели. Така са създали цели 36 подземни града, обитавани векове наред.

Как се е появило мястото

Разбира се, подземен град не може да се създаде на всяко място по света. В Кападокия обаче условията се оказват изключително подходящи. Преди няколко милиона години вулканични изригвания наслагват дебел слой пепел, който с времето се превръща в мека, но изключително стабилна скала. Тя се прокопава сравнително лесно и е толкова здрава, че тунелите са запазили първоначалната си форма чак до днес. Затова районът на Кападокия е изпълнен с подземни жилища и селца, а подземният град Деринкую е просто най-дълбокото от тях.

Откриването на подземния град Деринкую

Нищо по повърхността на земята не подсказва какво се крие отдолу. Затова е абсолютна изненада, когато през 1963 при ремонт на обикновен надземен дом се срутва стена, която открива подземно помещение. Оказва се, че то води към подземен коридор, а коридорът – към цял лабиринт, за изумление на откривателите.

Какво представлява Деринкую

Подземният град Деринкую е изумително дълбок – смята се, че той има цели 18 (или дори 20) подземни нива, но засега са достъпни само първите 8, които достигат до 55 метра под земята. В тях е открито всичко необходимо за живеене и създаване на блага: кухни, спални, бани, складове за храна, складове за оръжия, преси за правене на масло и вино, църкви, училища, помещения за животни, дори кладенци, затвор и гробници.

На дълбочина от около 70-80 м, доста под жилищните етажи, са открити вентилационни шахти – над 50 на брой, които чрез мрежа от над 15 000 малки канали са внасяли свеж въздух от повърхността. Вероятно те са служели и за събиране на дъждовна вода, която се е използвала за нуждите на обитателите. Очевидно е, че създателите на града са искали да могат да водят напълно независим живот под земята.

Смята се, че тук са могли да живеят и да се отбраняват от нападение цели 22 000 души. Прокопали са и много пътища за евакуация и изход от града. Предполага се, че единият от тях, който има дължина около 8-9 км, води чак до съседния подземен град Каймаклъ.

Каменна врата, блокирала прохода.
By © Nevit Dilmen, CC BY-SA 3.0, Link

Засега са разкрити само около 4000 кв. м от подземния град Деринкую. Според предварителните измервания градът заема площ от около 460 000 кв. м. и се очаква да стигне до 113 м дълбочина. Цялостната му структура е замислена така, че да е устойчива на външни атаки и да позволява на жителите да остават затворени под земята дълго време, без да имат нужда от нищо. Повечето кладенци са недостъпни от повърхността, за да не могат да бъдат отровени. Големият брой вентилационни шахти осигуряват постоянен приток на свеж въздух, а многото проходи за евакуация е трудно да бъдат проследени и обсадени.

Освен това във входовете са били разработени огромни, внимателно балансирани, движещи се врати от скали, подобни на воденични камъни. Те лесно са се приплъзвали и са запушвали добре тунелите, като са можели да бъдат управлявани само от вътрешната страна. Такива порти има към всеки етаж поотделно.

История на подземния град Деринкую

Не е съвсем сигурно кога точно се е появил този странен град. Но е видно, че е бил разширяван и подобряван хилядолетия наред.

Известно е, че хетите са били водеща група в Анадола в периода 1600-1200 г. пр.н.е. След това империята им се разпада на малки групички, които едва ли са имали възможност да построят подобно съоръжение. Така че ако подземният град Деринкую е тяхно дело, то е създаден преди повече от 3200 години.

Други историци твърдят, че градът е дело на фригийците, които са населявали района през 1200-800 г. пр.н.е. Трети смятат, че са подземни градове на зороастрийците „огнепоклонници” от 800-700 г. пр.н.е. След това Кападокия била завладяване от перси, македонци, гърци, арменци, сирийци… Вероятно тази сложна обстановка на вечни противоборства провокира създаването на подземните градове в Кападокия.

Най-ранното документирано споменаване на подземните градове е от гръцкия историк Ксенофон през 370 г. пр.н.е. Той описва как жителите им са се спускали през тесни отвори в широки подземни помещения и тунели, в които дори отглеждали добитъка си.  

Крайното си оформление градът е получил по време на арабско-византийските войни през 780-1180 г. По това време подземните градове били използвани от християни, които ги допълнили с нови помещения, добавяйки параклиси и надписи на гръцки език. През 14 век местните християни са се укривали тук от нахлуващите монголи.

Последните сведения са от началото на 20 век, когато кападокийските гърци все още са били обект на периодични нападения и са влизали под земята, за да се защитят.

Смята се, че подземните градове са окончателно изоставени през 20-те години на 20 век, когато заради обмен на население между Гърция и Турция християните напускат мястото.

ИсторияСтроителни неща

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *