Прототипът Couzinet 10

71 / 100

Прототипът Couzinet 10 Arc-en-Ciel (небесна дъга) е революционен за времето си самолет. Отличавал се е с изключителни резервна мощност, товароносимост и далечина на полета за времето си. Конструкцията му с обтекаемия основен колесник и изключително малкия вертикален стабилизатор остава уникална и до днес. Това е първата разработка на младия френски констуктор Рене Кузин, която завършва с прототип. Кузин по това време бил на 23 г. и служил като офицер в авиационна част, базирана на летище Бурже до Париж.

Иновативен, но неразбран

В кариерата си на авиоконструктор Рене Кузин имал гениални хрумвания, но често бил недооценен. Същото се случило и с прототипа Couzinet 10. Той притежавал изключителен за онази епоха запас от мощност и бордовият инженер имал достъп до двигателите по време на полет. Въпреки това техническата комися към министерство на въздухоплаването във Франция не била особено впечатлена и забавила издаването на одобрение на самолета.

Конструкция и първи полет

Прототипът Couzinet 10 излиза от фабриката за първият си полет на 7 май 1928 г. и медиите го описват като тримоторен моноплан с ниско разположено, трапецовидно крило. Размахът му бил 27 м., а площта 92,75 кв.м. Дължината на аероплана била 15,45 м. Собственото му тегло било 3900 кг, докато общата излетна маса достигала 9000 кг.

Той разполагал със 7 резервоара за гориво, които побирали над 6000 л. и с тях можел да прелети над 10 000 км с едно зареждане. Освен, че поставил началото на края на бипланите прототипът Couzinet 10 на младия французин можел да понася напрежения в крилото от по 100 кг. на квадратен метър, докато нормата по това време била 50 кг. на квадратен метър.

Hispano-Suiza 8Ac
Hispano-Suiza 8
Отворете в размер 900 х 780

Конструкторът се доверил на двигатели Hispano-Suiza 8Ac, V-образни с по осем цилнидъра и водно охлаждане. Всеки от тях генерирал мощност от 230 к.с. Един бил монтиран в носа и развивал 1500 оборота в минута, а два в полукрилата, които били ограничени до 500. Така прототипът Couzinet 10 достигал максимална скорост 230 км/ч и крайцерска 180 км/ч.

Дебелината на крилото в в близост до фюзелажа позволявала на екипажа да достигне двигателите в полет през тунел с височина 700 мм. Кръглата секция зад средния двигател била с диаметър 2,4 м.

В пилотската се влизало през врата на десния борд и имало място за четирима души екипаж. На борда били поставена маса за картите на навигатора, както и тоалетна в най-задната част. Характерна черта на Couzinet 10 била неговата опашка, която се повдигала съвсем малко над корпуса и била силно заострена на върха.

Прототипът Couzinet 10 имал неприбираем колесник, като под двата странични двигателя били поставени основните му стойки. Самолетът се управлявал много леко, като можел да поддържа и добра височина от 6000 м. Той можел да лети и само с централния си двигател, което го правило особено безопасен. Витлата били двулопатни с диаметър 2,6 метра.

Доработки

Към юли 1928 г. прототипът Couzinet 10 получил централен двигател Hispano-Suiza 12Lb, V-образен с дванадесет цилиндъра с мощност 600 к.с. Новият мотор тежал със 700 кг. повече, но повишил скоростта и полезния товар. Така оборудван самолетът получил означението Couzinet 11, но се разбил на летище Орли на 8 август същата година.

Третият вариант Couzinet 12 бил оборудван с 3 двигателя Hispano-Suiza 12Lb, но изгорял при инцидент във фабриката на Емил-Луи Лорд в Медон, предоставена на Рене Кузин за разработка на нови самолети.

Няма коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *