Самолетът IAR CV 11

76 / 100

Самолетът IAR CV 11 е първата разработка на румънската фирма Industria Aeronautica Romana – I.A.R. Той представлявал едноместен изтребител, чиито първи полет се състоял през 1930 г.

В началото на 30-те години румънското министерство на отбраната провеждало конкурс за нов изтребител. В него взели участие редица чуждестранни производители, но никой от тях не могъл да покрие изискването за максимална скорост от 300 км/ч. Оказало се обаче, че моделът CV 11 на местната фирма I.A.R. достигал впечатляващите за тогава 319 км/ч.

Конструкция

Самолетът IAR CV 11 бил създаден от румънеца Ели Карафоли и френския инженер Люсиен Вирмо. Означението CV било посветено на двамата конструктори Carafoli и Virmoux. Самолетът бил със смесена конструкция, състояща се от метал, дърво и плат с нискоразположено крило. Структурата на фюзелажа в предната част около двигателя се състояла от дуралуминиеви тръби, а в задната част била изградена от борова дървесина.

Самолетът IAR CV 11 - схемаОбшивката около двигателя била старателно изработена, като следвала формата на мотора и преливала съвсем плавно от конуса на пропелера. Кабината на пилота била отворена, като пред него било поставено едно малко стъкло, което да отклонява въздушната струя. Малката опашка придавала на самолета нетрадиционна, приличаща на стрела форма.

Конструкцията на крилата била изградена от дуралуминиеви профили и елементи от бораова дъвесина, като за допълнителното ѝ оякчаване били използвани стоманени въжета. Първоначално самолетът IAR CV 11 бил задвижван от 12-цилиндров W-образен двигател Lorraine 12Fa Courlis, който развивал 600 к.с.

Въоръжението се състояло от две 7.7-милиметрови картечници Vickers, синхронизирани с витлото. След приключване на първоначалната серия от изпитания конструкторите решили да сменят двигателя и поставили 12-цилиндров, V-образен Hispano Suiza 12Mc. Макар и по-слаб новият агрегат бил значително по-лек, благодарение на което се повишила максималната скорост.

Самолетът IAR CV 11 имал дължина от 6,98м, размах на крилото 11,50м и височина 2,46м. Собственото му тегло възлизало на 1100 кг, а излетната му маса достигала 1510 кг. Максималната му скорост достигнала 329 км/ч.

Самолетът IAR CV 11 бил тестван в началото на 1931 г. във Франция от френски и румънски специалисти, които му дали много висока оценка, но въпреки това военните не сметнали, че е достатъчно добър за техните нужди. По неособено ясни причини не успява да спечели конкурса. За победител бил избран полският самолет PLZ P.1, като се твърдяло, че той е по-маневрен, макар и по-бавен.

Самолетът IAR CV 11 - катастрофатаСамолетът IAR CV 11 бил върнат в Румъния и там при опит за достигане на рекорд за скорост от 500 км/ч по затворено трасе, двигателят прегрял и блокирал, което накарало пилота капитан Ромео Попеску да се опита да кацне аварийно, но самолетът се преобърнал при кацането и пилотът загинал на място затиснат от машината си.

Няма коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *