Самолетът SPAD S.A

75 / 100

Самолетът SPAD S.A е двуместен биплан, извършил първия си полет през 1915 г. Създаден от френския конструктор Луи Бехер, самолетът трябвало да действа като изтребител и разузнавач. Използван е от Франция и Русия в ранните етапи на Първата световна война като изтребител и разузнавач. Самолетът SPAD S.A има уникална конструкция, като наблюдателят е разположен в гондола пред крилото и двигателя.

Конструкция

За извършване на поверените задачи самолетът SPAD S.A се нуждаел от екипаж от двама души. Те били разположени в отделни открити кабини, но между тях се намирали витлото и двигателят. Наблюдателят седял пред двулопатното витло и благодарение на позицията си притежавал прекрасна видимост, както напред, така и на страни.

За сметка на това комуникацията между двамата члена на екипажа била напълно невъзможна. Наричан от някой авиатори “коша”, мястото на наблюдателя се тресяло от вибрации и дори се стигало до там да се отдели от останалата част на самолета по време на полет. Допълнителен недостатък на тази конфигурация бил и фактът, че наблюдателят бил силно застрашен дори при леки удари или при забиване на носа в земята по време на кацане.

При някои варианти на самолета в предната част била монтирана картечница, поставена на тръбна стойка посредством шарнирна връзка, така, че авиаторът да има максимално голям ъгъл на обхват. Това решение било избрано, тъй като по онова време все още не съществувало стрелково въоръжение, синхронизирано с пропелера.

Самолетът SPAD S.A имал и едноместна версия, като при нея пред пропелера били монтирани само картечници без място за втори човек от екипажа. Картечниците били фиксирани, с дистанционен спусък и напълно недостъпни за пилота, което по онова време причинявало проблеми, тъй като при засичане на картечниците пилотът нямало как да презареди.

Самолетът SPAD S.A бил задвижван от двигател La Rhône 9J. Това бил деветцилиндров ротационен двигател с въздушно охлаждане и мощност 110 к.с., широко използван във френските самолети от ПСВ, като благодарение на него самолетът SPAD S.A достигал максимална скорост от 140 км/ч, а горивото стигало за максимум три часа във въздуха.

При първите екземпляри се оказало, че двигателят прегрявал, вероятно поради недостатчъното охлаждане което мощността му била ограничена на 80 к.с. Въздухозаборници в предната кабина осигурявали поток за охлаждане на двигателя минаващ през самата кабина, но и това не било достатъчно да се използва по-мощния мотор. За защита на наблюдателя, зад гърба ми била предвидена мрежа, която да го пази от съприкосновение с витлото.

Самолетът SPAD S.A
SPAD S.A с наклонена кабина за обслужване на двигателя. На снимката се вижда и предпазната мрежа за наблюдателя.

Достъпът до двигателя бил практически невъзможен за техниците и за тази цел предната кабина била подсигурена със стойки, които били закачени за колесника на панти, така че при нужда да може да се наклони напред и двигателят да бъде обслужен.

За разлика от формата размерите на SPAD S.A не били особено впечатляващи. Дължината му била 7,3 м, размахът на клата бил 9,55, при обща площ на крилата 25,36 квадратни метра. Собственото му тегло визлизало на 414 кг, а максималното на 674.

Въпреки нестандартната конфигурация самолетът SPAD S.A бил изграден от напълно стандартна за онова време дървена конструкция, облицивана с плат. Двете крила били свързани по между си с подпори, за да се намалят вибрациите и да се поддържа постоянно разтоянието между тях и да се осигури добра управляемост във всички етапи на полета.

Самолетът SPAD S.A бил произведен в 107 броя, част от които били продадени на имперска Русия и по-късно част от тях станали част от ВВС на Съветския съюз. На френска служба кариерата на SPAD S.A била кратка и безславна, като много бързо самолетът бил заменен от значително по-безопасни машини. Доставените 42 екземляра рядко били използвани.

Руската империя получила 57 самолета, които били с променена конструкция на крилата, като при използване през зимата им били поставени ски вместо колела. Руските екипажи също, както и френските не харесвали самолета, но при тях SPAD нямало с какво да бъде заменен.

Няма коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *