Музеят Дори и да не вярваш

74 / 100

Музеят Дори и да не вярваш на Рипли в Брансън, е част от верига музеи на странните неща. Робърт Рипли (LeRoy Robert Ripley) е човек, който обича странните неща. Пътува по света и събира различни необичайни предмети, които подрежда в своята колекция. С времето интересът му се пренася към изкуството и литературата, така той слага началото на франчайза „Дори и да не вярваш“(Ripley’s Believe it or not franchise) през 1918 г.

През годините в живота му, той се занимава с всевъзможни дейности – анимационни филми, комикси, вестници и списания, серия книги и верига музеи и още. Основна тематика на поредицата е странното – необясними, пораждащи въпроси събития, истории и предмети.

Музеят в Брансън

Музеят Дори и да не вярваш се намира в Брансън, щата Мисури. Сградата му е точно толкова странна и необичайна, колкото и артефактите, изложени в нея. Къщата, помещаваща музея, е буквално разцепена по средата – сякаш след мощно земетресение. Построен през 1994 г., музеят на странностите съхранява голямо количество артефакти, има 8 изложбени зали и над 450 експозиции. Сред най-чудните експонати са 12-метров робот, направен от части за коли; модел на Колизея в Рим, направен от карти за игра; най-голямото руло тоалетна хартия в света; самолет, направен от 48 хиляди клечки кибрит и др.

Дизайн

Музеят Дори и да не вярваш има сграда с дизайн, който не е случаен – избран е целенасочено, в памет на разрушително земетресение от 8 степен по Рихтер, което разтърсва Ню Мадрид, Мисури през 1812 г. Трусът е толкова силен, че обръща посоката, в която тече река Мисисипи. Три дни тя тече наопаки – а вибрациите карат камбаните да звънят чак във Филаделфия.

Музеят Дори и да не вярваш е в сграда с дизайн, следващ разпространения през XX в. стил – реакционна архитектура. Той се изразява в обединяването на функционалност и въображение в едно. За архитектите тогава вече било напълно осъществимо една сграда да има обичайно приложение като частен имот или офис, и в същото време да представя артистични идеи, вдъхновени от природата или въображението на автора. По този начин страничният наблюдател реагира не просто наблюдавайки постройката, но и е докоснат емоционално от изложеното в нея изкуство.

Музеят Дори и да не вярваш е представен в над 15 американски щата, а също и в Канада. Всеки от музеите на Рипли е подслонен в подобна интересна сграда и всички те са популярни туристически атракции. В тях се разкрива странна, но интересна смесица от необичайното, красивото и шокиращото. Комбинацията от всичко това кара посетителя да премине през различни настроения – да гледа в захлас, да се смее или да се чуди.

Няма коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *