Спортният автомобил Plymouth Superbird

История

Спортният автомобил Plymouth Superbird e разработен като автомобил за състезанията NASCAR. Поради голямата популярност която придобива е пуснат и в серийно производство, макар и в малка серия – 1920 бр.

Конструкция

Спортният автомобил Plymouth Superbird външно е почти пълно копие на Dodge Charger Daytona, а вътрешният дизайн е от Plymouth Road Runner. Dodge Charger Daytona е първата американска кола при дизайна на която са използвани аеродинамичен тунел и компютри. В резултат на това коефициентът на въздушно съпротивление е 0.28. Plymouth прави някои малки промени като например маската с фаровете, която прави колата с 19 инча по-дълга. Спортният автомобил Plymouth Superbird е произвеждан е с два вида двигатели – 440 Super Commando V8 (375 к.с) и 440 Super Commando Six Barrel V8 (425 к.с.). Скоростните кутии също са два варианта – 4-степенна ръчна, или 3-степенна автоматична. Оказва се, че поради голямата мощност задните колела губят сцепление с пътя при по-големи скорости. Затова още при варианта на Dodge е монтиран задният спойлер, който придава уникалния вид на колата.

Спортният автомобил Plymouth Superbird се представя добре на NASCAR, но въпреки това е забранена от ръководството на състезанието, поради опасения за безопасността свързани с голямата скорост, както и поради спойлера и острата носова част, които според тях не приличали на сериен автомобил. Това слага край на производството на модела.

Източници

stockmopar.com l Wikipedia

Коли

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *