Спортният автомобил Plymouth Superbird

75 / 100

Спортният автомобил Plymouth Superbird e разработен като автомобил за състезанията NASCAR. Поради новоприети изисквания на NASCAR, относно това при какво количество автомобилът се счита част от серийно производство е произведена минималната изисквана серия от 1920 бр. Тези непрактични за нормална употреба автомобили са били трудни за продажба и са залежавали при дилърите с месеци.

Конструкция

Спортният автомобил Plymouth Superbird - двигателСпортният автомобил Plymouth Superbird външно е почти пълно копие на Dodge Charger Daytona, а вътрешният дизайн е от Plymouth Road Runner. Dodge Charger Daytona е първата американска кола при дизайна на която са използвани аеродинамичен тунел и компютри. В резултат на това коефициентът на въздушно съпротивление е 0.28.

Използвайки предишния опит през 1969 г. със специалните модификации на Dodge, са направени такива и тук с цел подобряване на представянето. Чрез добавяне на удължен, заострен нос, който увеличи общите размери с 19 инча, и висока двойка опашни перки, заедно с прибиращи се фарове, за да се избегне допълнително съпротивлението на вятъра, е постигнато увеличение на максималната скорост.

Спортният автомобил Plymouth Superbird е произвеждан е с два вида двигатели – 440 Super Commando V8 (375 к.с) и 440 Super Commando Six Barrel V8 (425 к.с.). Скоростните кутии също са два варианта – 4-степенна ръчна, или 3-степенна автоматична. Оказва се, че поради голямата мощност задните колела губят сцепление с пътя при по-големи скорости. Затова още при варианта на Dodge е монтиран задният спойлер, който придава уникалния вид на колата.

Спортният автомобил Plymouth Superbird - интериор
Автор: Lee Poe 2020

Спортният автомобил Plymouth Superbird се представя добре на NASCAR, но въпреки това е забранена от ръководството на състезанието, поради опасения за безопасността свързани с голямата скорост, както и поради спойлера и острата носова част, които според тях не приличали на сериен автомобил. Това слага край на надеждите за по-нататъшнопроизводство на модела.

Когато Superbird се появява на пазара, списанията за спортни автомобили изтъквали, че колите са за собственици, които искат да притежават различен автомобил, който много рядко може да се види по пътищата. В това отношение Plymouth Superbird и почти идентичния Dodge Daytona Charger са сред най -добрите избори.

Източници

stockmopar.com l Wikipedia

Няма коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *