Тестови автомобили McQuay-Norris Streamliner

79 / 100

История

Създателят на футуристичните тестови автомобили McQuay-Norris Streamliner e фирмата McQuay-Norris, базирана в Сейнт Луис произвеждаща части за автомобилни двигатели като бутални сегменти и лагери. През 1934 г. фирмата в сътрудничество с фирмата за производство на каросерии Hill Auto Body, базирана в Синсинати произвежда шест промоционални тестови автомобила. Нарича ги McQuay-Norris Streamliner, но поради необичайната си форма получават и прякора Алуминиево яйце. Колите са създадени с цел и използвани като тестови автомобили за изпробване на изделия и технологии. Поради този причина таблото е било богато оборудвано със всевъзможни датчици следящи различни агрегати.

Конструкция

Тестови автомобили McQuay-Norris Streamliner - таблото за управлениеКупето на тези странни тестови автомобили McQuay-Norris Streamliner е много новаторско за времето си, подчертано аеродинамично. Направено е от алуминиеви листове върху дървена рамка. Отпред и отстрани е разположено толямо, огънато плексигласово стъкло, осигуряващо много добра видимост. За сметка на това обаче няма задно стъкло. Двигателят е разположен най-отпред, зад него е таблото и седалката на шофьора и пътника. Зад двете седалки има място за куфар и са разположени измервателни уреди – компресия, вискозитет на маслото и др..

Шасито е от Форд, а също така и двигателят – Ford Flathead V8 с тристепенна ръчна скоростна кутия и мощност от 85 к.с. Максималната скорост е била 130 км/ч.

Групата тестови автомобили McQuay-Norris Streamliner са пътували през 1934 – 1940 г. между САЩ и Канада, тествайки различни части и агрегати. През 1940 г. са разпродадени. До днес са оцелели две коли.

Тридесетте години са били период на аеродинамичната мода. Друг подобен пример е камионът-цистерна Texaco Doodlebug.

Характеристики

Дължинаняма данни
Височинаняма данни
Теглоняма данни
Двигател обем3.6 л.
Двигател мощност85 к.с.
Скоростна кутия3-степенна, механична
Максимална скорост130 км/ч.

Няма коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *