Сръбският бронетранспортьор Лазар 3

75 / 100

Сръбският бронетранспортьор Лазар 3 е нова, самостоятелна разработка с колесна формула 8х8, на нашата западна съседка.

Конструкция

Сръбският бронетранспортьор Лазар 3 е дълъг 7.95 м., широк е почти 3 метра, а височината му е 2.33 м. Максималната му маса е 28 т., а собствената 24.5 т. Конструкцията на корпуса му е типична за модерните машини от този тип. Изцяло е изпълнен от балистични плоски плочи, наклонени под различен ъгъл. Най-голям е наклонът на челните плочи.

Вътрешно разпределение

Сръбският бронетранспортьор Лазар 3 има бронирана врата отпред в ляво, през която се достига до местата на водача и на командира, които са разположени едно зад друго. За да влезе в машината водачът трябва да плъзне седалката си назад, и след като седне в нея, трябва да се плъзне заедно с нея напред, за да направи място на командира. Над тях са предвиден и специални люкове, които могат да се отварят в три различни положения с бронирани призми за наблюдение.

Сръбският бронетранспортьор Лазар 3 - десантна рампа
Десантната рампа

В задната част на машината се намира десантното отделение. За достъп до него е монтирана падаща рампа, в която са монтирани и две по-малки врати, които се отварят настрани. В десантното има място за десет войника, като креслата, на които седят те, са монтирани в средата и са прилепени гръб до гръб. Целта на това разположение е войниците да могат да са в състояние да отбраняват автомобила със собственото си оръжие.

Самите кресла са оборудвани с четири-точкови колани за безопасност. Седалките се сгъват, така, че да улеснят влизането и излизането от десантния отсек. От всяка страна са поставени по пет малки бронирани прозореца, под които са монтирани люкове, които се използват за огневи точки и са така конструирани, че да могат да се използват и прицелите на оръжието, включително и оптичните.

При някои версии на всеки от прозорците е монтирана и по една чистачка, която да осигурява добра видимост на бойците при лошо време.

Двигател и трансмисия

Сръбският бронетранспортьор Лазар 3 е оборудван с 11-литров дизелов двигател на Cummins, развиващ мощност от 500 к.с. Агрегатът е разположен в дясно от водача.  С пълни резервоари БТР-ът може да измине максимум 800 км.

Окачването на осемте колела е напълно независимо, реализирано с посредством винтови пружини и малсени амортесори. Колелата се състоят от двуделни алуминиеви джанти и гуми Michelin XZL 14.00 R20 с подсилени бордове – run flat.

Теоретично БТР-ът може да преминава през страничен наклон от 35%, но реално достига до 30% заради двигателя, при който при по-голям наклон има опасност да получи лошо смазване. Машината, не само, че може да преодолее 60%-ов надлъжен наклон, но може да спре и да потегли по него.

Други препятствия, през които сръбският бронетранспортьор Лазар 3 може да премине са ров с дължина 2 метра, водни препятствия с дълбочина до 1,6м., а също и стъпало с височина 55 см. Изпитанията на сръбската армия показват, че Лазар е напълно функционален в температурния диапазон то -30 до +50 градуса.

Върху горните плочи на машината е нанесено противоплъзгащо покритие. До двигателя се достига посредством капак в горната част. Охладителният радиатор е поставен зад агрегата, като неговата решетка е в покрива на машината. Двигателят заедно с автоматичната трансмисия може много лесно да бъде изваден и заменен, дори и в полеви условия.

Десантното отделение разполага и аварийни люкове на тавана.

Сръбският бронетранспортьор Лазар 3 - мястото на водача
Мястото на водача

Сръбският бронетранспортьор Лазар 3 разполага с дигитално табло за управление пред водача, показващо цялата необходима информация за параметрите на машината. В ляво от него е поставен и монитор, на който се вижда образът от четири външни камери, обхващащи целия периметър около машината. За ориентацията на водача помагат и две големи огледала за обратно виждане.

Освен, че е с четири оси сръбският бронетранспортьор Лазар 3 е оборудван със седем блокируеми диференциала. Три от тях са междуосови и четири се междуколесни, като могат да се управляват поотделно. Управляеми са първите две оси, благодарение на които Лазар разполага с добра маневреност и радиус на завой от 11.5 м.

Максималната му скорост е ограничена на 110 км/ч, като при изпитанията е достигал и 130. Трансмисията на БТР-а е автоматична Allison с 6+1 предавки.

Сръбският бронетранспортьор Лазар 3 се отоплява при нужда от две дизелови печки от по девет киловата, които могат също предварително да подгряват охладителната течност за по-лесен старт на двигателя. Климатизацията на вътрешното пространство е разделена на две зони. Бордовата мрежа е с напрежение 24V, като на разположение са и 4 акумулатора по 180 Ah. Лазар 3 е оборудван и с автоматична система за гасене на пожар.

Въоръжение

Сръбският бронетранспортьор Лазар 3 може да бъде оборудван с 30-милиметрово автоматично оръдие 2А42 или 20-милиметрово KERBER. По-леко въоръжените варианти разполагат със сдвоени 12,7-милиметрова или 7,62-милиметрова картечниц Zastava M02 и М86. За прикритие в бойни условия са на разположение 4 или 6 димни гранати. Най-тежковъоръжената версия на Лазар 3 е снабдена с 8 управляеми ракети RALAS.

За съществен недостатък на Лазар 3 се счита това, че не е амфибия.

Няма коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *