Видовете автомобилни купета

84 / 100

Видовете автомобилни купета са претърпяли сериозно развитие от зората на автомобилостроенето насам, следвайки максимата, че функцията определя формата. Различните разновидности са създадени, за да задоволяват нуждите на многобройните клиенти и ползватели на леки автомобили. В съвременния свят са разпознаваеми няколко основни вида автомобилни каросерии, които се допълват и от известен брой подвидове. Освен обаче да са функционални автомобилните купета трябва да отговарят и на много други изисквания, като обтекаемост, устойчивост на удари, технологичност и разбира се дизайн.

Седан

Видовете автомобилни купета - седанМоже би най-разпространеният от видовете автомобилни купета. Представлява триобемна конструкция, с четири врати. При седаните двигателят, пътническата кабина и багажникът са поставени в три отделни сектора. Този вид автомобили изглеждат доста елегантно. Като цяло седани се предлагат от компактния клас нагоре. При седаните от среден и по-висок клас се срещат и бронирани екземпляри за специални клиенти, както и удължени свръх дълги лимузини, но те не се произвеждат серийно, а се взима обикновен автомобил, който се разрязва по средата и се снажда средна част, което е със значителна дължина.

Хетчбек

Видовете автомобилни купета - хечбекДруг много популярен от видовете автомобилни купета, предназначени за хора, които търсят компактен автомобил, който притежава голямо вътрешно пространство без разточителни външни габарити. Те се произвеждат с пет или с три врати, като са особено удобни за градско движение, защото са по-къси от седаните и комбитата и по-лесно се паркират. При тях багажното отделение и салона за пасажерите са обединени в едно общо пространство, като двигателят си остава отделно в собствен отсек, който се различава ясно в профила на автомобила. На редица места по света това са най-предпочитаните автомобили.

Лифтбек

Този представител на видовете автомобилни купета се счита разновидност на хетчбека, но на практика представлява нещо средно между седан и комби. При тях задното стъкло е силно наклонено, почти като на седана, но при отваряне на багажника се вдига и то както е и при хетчбека. Тази форма е особено обтекаема, благодарение на полегата си задница, което създава по-малко завихряния зад себе си.

Комби

Видовете автомобилни купета - комбиИмето на този представител на видовете автомобилни купета подсказва, че комбинира свойствата на пътническите и лекотоварните превозни средства. В комбитата освен място за пет човека е осигурено и място за доста багаж. При някои модели дори е монтиран и трети ред седалки. При тях багажника и пътническата кабина са в общо пространство, като при сгъване на седалките се увеличава значително вътрешното пространство, а наличието на голяма врата на багажника позволява товаренето на доста обемни товари. За спечелване на повече клиенти се предлагат и комби автомобили със задвижване на всички колела, повишен просвет и пластмасови протектори по веждите на калниците и праговете, подобно на SUV автомобилите.

MPV (Multi purpose vehicles) – многоцелеви автомобили

Видовете автомобилни купета - вановеВ нашата страна този тип автомобили са известни повече като ванове. Както подсказва официалното име на този представител на видовете автомобилни купета, това са автомобили, които трябва да изпълняват различни видове задачи. На борда им могат да се превозват до 7 души, като остава място и за багаж. Този тип автомобили са особено подходящи за големи семейства и превоз на служители. Те имат сравнително ниска себестойност, невисоки разходи за поддръжка и са доста ефективни. Нещото обаче, което не се подразбира от наименованието им е еднообемната конструкция. С цел подобряване на аеродинамиката при голям вътрешен обем конструкторите на вановете избират да слеят моторния отсек с останалата част от каросерията.

SUV (Sport utility vehicle)

Този представител на видовете автомобилни купета може да се раздели на две основни подкатегории. Първата е SUV изградени на твърда рама. Като цяло могат да се разглеждат като пикапи с луксозен интериор и затворена каросерия на мястото на товарния леген. Автомобилите от тази категория са оборудвани и с по-големи двигатели от типа на V6 и V8. Макар и да не се използват редовно за превоз на тежки товари през пресечен терен, те са използват за теглене на тежки ремаркета по шосе.

Вторият подклас се представлява от така наречените Кросоувъри. Те са разработени на базата на обикновен седан или хетчбек, но най-често са с 5 врати, като имат по-висок просвет и повечето от тях са със задвижване 4х4, но то не е задължително. Определено това са превозни средства, които могат да се ползват за лек офроуд, но не могат да се нарекат джипове. Те са по-скоро свързващото звено между леките автомобили и джиповете. Популярността им нараства все повече и повече, защото са много удобни, практични, безопасни и цената им е относително ниска.

Джип

Името на този представител на видовете автомобилни купета всъщност е некоректно, но много разпространено в цял свят. Всъщност “джип” е конкретна марка – Jeep, една от многото произвеждаша този тип автомобили. Представлява категория високопроходими автомобили със задвижване на всички колела. Истинските джипове са построени на носеща рама, а не със самоносещо купе. Други техни отличителни черти са големият просвет и подсиленото окачване. Купетата на джиповете са с три или пет врати, като съществуват и варианти без покрив.

Купе

Принципно този представител на видовете автомобилни купета е с две врати и тип седан, като второто не е задължително. В купето може да има място, както за двама души, така и за 4. Това са основно (но не само) спортни автомобили, оборудвани с мощни двигатели и ниско окачване за по-динамично шофиране. Този тип автомобили се отличават и с по-малко вътрешно пространство.

Вариантите с четири врати се считат за комфортни купета. И наистина благодарение двете допълнителни врати достъпът до вътрешността на автомобила се улеснява значително, но поради по-ниската линия на покрива този вид каросерия не може да предложи удобството на класическия седан. Означават се с абревиатурата CC (Comfort coupe), както и кабриолетите с твърд, сгъваем покрив, които се водят Coupe Cabriolet или Coupe Convertible.

Кабриолет

Този представител на видовете автомобилни купета е много подобен на купе, но покривът се маха или сгъва. Те са и най-малко практичните, защото поради липсата на твърд покрив каросерията трябва да бъде подсилена, което повишава теглото. Въпреки това обаче каросерията не е толкова устойчива на удари. Механизмите за прибиране на гюрука или металния сгъваем покрив също имат значително тегло и заемат немалко място. ОсвПоради това техните багажници са по-малки, особено при сгънат покрив.

Разновидност на кабриолетите са роудстърите. В миналото това са били открити двуместни автомобили без странични прозорци. В наши дни това са двуместни кабриолети без фиксирани рамки на страничните прозорци.

Автомобилите тип Speedster също са леки, двуместни и открити, но с много мощни двигатели и са създадени за развиване на по-високи скорости. Особено интересни са автомобилите тип тарга. Те са относително редки и за разлика от кабриолетите при тях не се маха целият покрив. Задното стъкло е много полегато и то си остава фиксирано, като в предната му част е монтирана носеща рамка, която предпазва пътниците при преобръщане на автомобила.

Пикап

Този представител на видовете автомобилни купета е много практичен. В българския език често пикап се нарича така наречената “баничарка”, но това е погрешно. Тяхното предназначение е да подпомагат фермери, търговци и др. Пикапите най-често са изградени на базата на твърда рама, като подобно на седаните също са триобемни, но багажното отделение е открито и в него дори могат да се поставят обемни и насипни товари. За багажните отделения на пикапите съществуват различни видове надстройки, наречени хард топи. Много често пикапите са оборудвани и със задвижване на всички колела, което ги прави съпоставими по проходимост с джиповете.

Вариациите на пикапите могат да се определят в зависимост от броя на местата в кабината и размера на товарното отделение. Интересен факт за пикапите е, че разходът на горивото е по-нисък при вдигнат капак на товарното пространство, отколкото при спуснат. Оказва се, че когато е вдигнат капакът създава вихър от въздушния поток, който отклонява потока на въздух над пикапа и всъщност капакът не действа като въздушно съпротивление, а обратно.

Съвременният динамичен живот изисква от хората употребата на по-практични автомобили, което се вижда ясно от факта, че повечето автомобили на пътя в момента са 5 врати, независимо, дали за хетчбек, комби или джипове. Електромобилите като превозни средства с по-специфично задвижване се конструират и с по-различни форми на купетата.

При тях основно се търси по-обтекаема форма, за по-дълъг пробег, но проблем е и помещаването на големите и тежки батерии на борда на автомобила. Но благодарение на факта, че те нямат обемен двигател, който непременно трябва да се свързан по определен начин с предавателната кутия , инженерите имат повече свобода за разполагане на основните агрегати, което може да им позволи придаване на по-различни форми и конфигурации на автомобилите.

Няма коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *