Татра T 603 – чешки лукс на четири колела

By Pudelek CC BY 4.0, Link


83 / 100

През 1955 г. чешкият производител на автомобили Tatra представил първия прототип на модела Татра T 603, който по съществo представлявал модернизирана верися на легендарния Т 77 от 1934 г.

Това бил и първият лек автомобил на Tatra след Войната. До този момент, от началото на социалистическото управление в Чехословакия, фирмата произвеждала само товарни автомобили. През 1953 г. обаче комунистическите лидери на страната решили да възложат на Tatra създаването на луксозна лимузина за нуждите на висшия партиен ешалон.

Конструкция

Татра T 603 е оборудван със задноразположен V8 двигател с въздушно охлаждане и работен обем от 2,5 литра. Теглото му е само 160 кг., благодарение на алуминиевия си корпус. Подаването на горивото в двигателя ставало посредством карбуратор, а въздушният филтър бил с маслена вана. Разположението на мотора било изцяло зад задния мост, а между него и втория ред седалки имало малък, допълнителен багажник. Основният багажник се помещавал под предния капак. Окачването било изцяло независимо на всички колела с винтови пружини и чупещи се полувалове на задната, задвижваща ос, както и при предвоенните модели на марката.

Татра T 603 – двигател
By Pudelek CC BY-SA 2.5, Link

Едни от най-отличителните черти в дизайна на Татра T 603 били аеродинамиката и предницата с три кръгли фара, поставени зад стъклен панел. Формата на каросерията била разработена и изпитвана в аеродинамичен тунел, като коефициентът на челно съпротивление възлизал на 0,36. Характерно за Татрата било задното стъкло, което било разделено на две. От двете страни на автомобила в задната му част били монтирани въздухозапорници, през които постъпвал въздухът за двигателя. Задните колела били наполовина скрити в калниците, с цел подоряване на аеродинамиката.

Под предната седалка била разположена бензинова печка, която служела за отопляване купето, защото двигателят с въздушно охлаждане няма как да сгрее добре пътниците. Средният фар се завърта в синхрон с предните колела. Предавателната кутия била ръчна с четири предавки, като скоростният лост бил монтиран на кормилния прът, благодарение на което на предната седалка се събирали трима души. Мястото на резервното колело било под предния багажник, като то било поставено на отделна стойка, която падала надолу, благодарение на което не било нужно да се вади целият багаж, за да се извади резервната гума.

Дължината на купето била 5,07 метра, а ширината му 1,91 метра.  Теглото на Татра T 603 било 1400 кг. и разпределението му между предния и задния мост било почти в отношение 50/50, благодарение на което автомобилът имал много добра управляемост. Товароносимостта била 490 кг. Разходът на гориво бил едва 11,8 л/100, резервоарът бил с обем 52 л. и се намирал в предния багажник. Спирачките били хидравлични, като предните били дискови, а задните барабанни.

Разновидности на Татра T 603

Първото поколение на Татра T 603 било произвеждано от 1955 до 1961 г. Моделът от 1962 бил с четири фара, а производството му продължило до 1975 г., като бил изнасян за Куба, Китай и някои от държавите от източния блок. За този период били разработени редица версии на автомобила, като мощността на двигателя варирала от 94 до 105 к.с. Някои бройки дори били оборудвани с климатични инсталации.

Татра T 603 – рали
By Pudelek CC BY-SA 4.0, Link

Общо произведените автомобили били повече от 20400. Някои от тях дори били върнати в завода за цялостно преработване и реновиране, като след това получавали означение Т-603s.

Разработката на Татра T 603 била извършена в строга секретност, но след това става достояние на целия свят. Гордите производители от Чехия дори представили Татра T 603 и на автосалона в Ню Йорк, но поради разгорялата се вече студена война клиентите отвъд океана не проявили никакъв интерес към Tatra-та.

Инженерите на Татра вложили усилия да създадат и състезателна версия, като Т 603 взел участие в много състезания, посазвайки много добри резултати.

 

Няма коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *