Триосните автобуси Bedford VAL

72 / 100

Триосните автобуси Bedford VAL са междуградски автобуси на фирмата Bedford от серията VAL. Те са доста често срещани в Обединеното кралство през 60-те и 70-те години. Те имат наистина много интересен дизайн, който далеч не се изчерпва с предните два моста.

Имало е две подсерии на триосните автобуси Bedford VAL: Модел 14, произвеждан от 1963 до 1966 г., от който са произведени над 900 бр. От 1967 до 1973 се е произвеждал Модел 70 . Основната разлика между двете серии е двигателят. Модел 14 използва  Leyland с обем 6550 куб. см., докато Модел 70 използвал собствения двигател на Bedford от 7630 куб. см. И двата двигателя са шестцилиндрови редови дизели.

Характерни и за двата са двойно-управляемите, тандемни предни оси – използването им позволява по-леки колела с по-малък диаметър, което води до по-ниска височина на пода. По това време триосният дизайн при автобуси е бил голяма рядкост а тандемното управление на двете предни оси – направо екзотика.

Триосните автобуси Bedford VAL са произвеждани през годините с различни каросерии основно произведени от фирмите Duple и Plaxton, а също така и Harrington.

Триосните автобуси Bedford VAL са си спечелили популярност в поп-културата главно чрез участието си във филма на Beatles от 1967 г. – The Magical Mystery Tour. Там е използван автобус с каросерия на Plaxton. Такъв автобус също е ползван за известно време от отбора на Ливърпул. Друг известен филм, в който е използван Bedford VAL е “Италианска афера”. Става въпрос за оригиналният филм от 1969 г., не римейкът от 2003. Там автобусът е бил с каросерия на Harrington.

 

Няма коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *