Сградата кошница, в Нюарк в щата Охайо

70 / 100

Сградата кошница, намираща се в Нюарк в щата Охайо, е световно известна архитектурна забележителност, която е построена като централен офис и дирекция на американската фирма за ръчно изработени кошници и други продукти от яворово дърво “Лонгабергер“. Тя е чудесен екземпляр за един от модерните архитектурни стилове, при който сградите са проектирани така, че да имитират по форма и вид обекта или дейността, с които са свързани, както е например и при библиотеката на Канзас Сити.

Както името й подсказва, сградата кошница в Нюарк репрезентира най-добре продаващия се продукт на компанията “Лонгабергер”. Това е кошницата “Medium Market”, но със 160 пъти по-голям размер. Основателя на компанията, Дейв Лонгабергер, започва своя бизнес с малко магазинче в Дрезден, град, намиращ се близо до Нюарк. Качеството на продуктите му привличало все повече и повече купувачи и фирмата се разраснала достатъчно, за да се наложи построяването на сграда за главен офис.

Първоначалното предложение на архитектите било сградата просто да наподобява каквато и да е кошница. Дейв Лонгабергер обаче настоявал тя да изглежда точно като модела кошница, произвеждан от неговата компания.

Построяване

Строежът на сградата кошница, или “Голямата кошница”, както я наричат местните, започва през 1995 г. и отнема две години и 30 млн. долара. Тя заема площ от 180 000 кв. м. и има 7 етажа. В центъра й има просторен атриум и стъклен таван над него, който осигурява силна естествена светлина в сградата. Отвън тя е облицована с EIFS фурнир, който създава повърхност, имитираща идеално плетената структура на кошницата.

Към корпуса на сградата кошница са прикрепени с нитове от дърво и мед две огромни дръжки от стомана. През тях се подава електричество по кабели, за разтопяване на леда по остъкления атриум. Всяка една от дръжките тежи по 75 тона. На сградата има поставени и два надписа “Longaberger”.

След напускането на “Longaberger”

След неколкократни съкращавания на персонал и и много загуби, в началото на 2016 г. на “Лонгабергер” се налага да премести своя централен офис от Голямата кошница. При подобни сгради, построени със специфична функция, която си личи по техния дизайн, и репрезентиращи даден предмет, е трудно да се намери нов купувач, както и да се оцени паричната им стойност за продажба.

И все пак сградата кошница се е превърнала в уникална световноизвестна забележителност и хората в Нюарк искат тя да бъде запазена. Има много проекти за нейното бъдещо предназначение – например да бъде превърната в хотел или в дом за възрастни хора. Очаква се сградата да бъде номинирана за включване в Националния регистър на исторически места.

Днес

През 2018 г. сградата бива закупена от местния предприемач Стийв Куун за 1,2 млн. долара. Това е около 6 пъти по-ниска цена от първоначално обявената за Голямата кошница – 7,5 млн. долара.

Няма коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *