Блоковете за двигатели

78 / 100

Блоковете за двигатели с вътрешно горене са основен компонент и представляват сложни по форма детайли. Съществуват много различни видове двигатели, а с това и голям брой различни видове блокове за двигатели. Видът на блока може да се определя от предназначението на двигателя, вида на горивото, размерите на двигателния отсек, вида на охлаждането му и т.н.

Според материала, от който са изработени Блоковете за двигатели са алуминиеви или чугунени. Разбира се става въпрос за сплави на чугуна или алуминия, но какъвто и да е материалът от който са направени блоковете за двигатели, то той трябва да е достатъчни здрав, за да издържа на термичните натоварвания и на налягането на газовете вътре в него. Поради сложната форма на вътрешните канали, за масло или охладителна течност, трябва да се лее лесно и да не се получават вътрешни дефекти при отливането.

Според връзката между отделните цилиндри блоковете за двигатели биват:

С отделни цилиндри – Цилиндрите са закрепени към картера отделно един от друг. Конструкцията се използва главно за двигатели с въздушно охлаждане.

С цилиндри, отлети в общ блок – Всички или част от цилиндрите са отлети в общ блок, който е прикрепен чрез болтове или шпилки към картера. Изработват се по-лесно, но имат по-ниска експлоатационна надеждност и механична якост.

Блок-картер – Блокът и картерът са отляти заедно. Много по-компактни са и са много по-надеждни. Изработката им обаче е доста по-сложна.

Според вида на цилиндровите втулки блоковете за двигатели биват:

Моноблок – В този вариант блокът няма набити втулки на цилиндрите. Ако материалът на блока е от алуминиева сплав, то стените на цилиндрите са покрити с хром за повишаване на износоустойчивостта.

Със сухи втулки – В цилиндрите са набити втулки, които нямат пряк контакт с охладителната течност на двигателя.

С мокри втулки – втулките са монтирани така, че са в пряк контакт с охладителната течност. Могат да се подменят по-лесно и имат по-добро топлоотдаване, но са с по-ниска якост от сухите.

Според разположението на цилиндрите блоковете за двигатели биват:

Редови

Най-разпространение автомобилен двигател е редови с 4 цилиндъра. При този тип двигател цилиндрите са разположени в една редица един зад друг. Броят на цилиндрите може да бъде от 2 до 8, като може и да се нечетен брой. 4-цилиндровите са достатъчно компактни, за да могат да се поставят както напречно така и надлъжно в автомобила. Тези с 5 и повече цилиндри се поставят най-често само надлъжно. Блоковете за двигатели от този тип имат относително проста конструкция, като главата е само една, по-лесни за сглобяване и регулиране. В повечето случаи са с водно охлаждане. При по-големите редови двигатели има конструкции, при които всеки цилиндър има отделна глава.

V-образни

При тази конструкция два реда цилиндри са поставени един спрямо друг под формата на буквата V. Тези двигатели са по-компактни (по-къси) от редовите, но блокът е много по-сложен за произвеждане и самата сглобка е значително по-сложна. Главите са две, което усложнява монтажа. При блоковете за двигатели от този тип броят на цилиндрите може да е от 2 до 12 и винаги е четен. В авиацията съществуват обърнати V-образни двигатели, при които коляновият вал е отгоре, а главите са отдолу (двигател DB 601 на Messerschmitt ME 109). И тук е възможно както течностно, така и въздушно охлаждане.

VR

Този тип блокове за двигатели е комбинация от редови и V-образен двигател. При него има два реда цилиндри, но са отклонени на толкова малък ъгъл, че им се поставя една обща глава. Така двигателят става по-компактен, може да се монтира напречно в автомобила и изработката му е по-лесна от тази на V-образния. Недостатък при него е, че цилиндрите са много близо един до друг, което затруднява охлаждането му и често имат проблеми с гарнитурата на главата или самата глава. Тези двигатели са използвани основно в групата на VW. Броят на цилиндрите е 5 или 6.

Н-образни

Този представител на блоковете за двигатели е известен още като боксеров, той не трябва да се бърка с V-образен двигател, чиито редове от цилиндри са отклонени на 180 градуса. При боксерът наистина цилиндрите са на 180 градуса един, спрямо друг, но докато при V-образния два срещуположни цилиндъра са прикрепени към едно коляно и се движат заедно нагоре или надолу, при боксера те са прикрепени към отделни колена и се движат един срещу друг.

Тези двигатели не се монтират напречно в автомобили, а само надлъжно. Предимството им е, че имат нисък център на тежестта, сравнително компактни са и имат ниско ниво на вибрациите, но поддръжката им е сравнително сложна. В момента само Subaru и Porsche монтират такива двигатели в своите автомобили. При леките самолети те са доста разпространени. Боксеровите двигатели са с 4 или 6 цилиндъра. В миналото Citroen 2 cv е бил с двуцилиндров боксер с въздушно охлаждане.

Х-образни

Това е една истинска екзотика. Блоковете за двигатели от този тип са комбинация между V и H-образните двигатели. Хоризонтални са както боксерите, но са раздвоени както V-образните. Напрактика имат 4 реда цилиндри и позволяват компановка със сравнително ниски размери. Изключително скожни са за производство и сглобяване. Такъв дизелов двигател се използва при най-новя руски среден танк Т-14 Армата.

Звездообразни

Двигател, при който цилиндрите са подредени о окръжност се нарича още радиален двигател. При него цилиндрите винаги са нечетен брой, но двигателят може да е изграден от повече от една „звезда”. Звездообразните двигатели са с водно охлаждане и за това когато имат повече от един ред „звезди” те са отместени една спрямо друга на определен ъгъл, така че цилиндрите да не застават един зад друг, за да може въздушният поток да обхване всички цилиндри.

При тези двигатели броят на цилиндрите може да варира в много големи граници от едноредови с 3, 5, 7 или 9 цилиндъра, могат да достигнат до 49 цилиндъра при многоредови. При толкова голям брой цилиндри двигателят става практически невъзможен са синхронизиране и навълно ремонтнонегоден. Освен в авиацията звездообразни двигатели са поставяни и в някои модификации на американския танк Шърман.

W-образни

В миналото са съществували двигатели, чиито цилиндри са били поставени един спрямо друг под формата на W, но тази конструкция отдавна е морално остаряла. Съвременните W-образни двигатели представляват по-скоро два VR двигателя, събрани в един. Изработката на блоковете за двигатели от този тип е много сложна и скъпа, но дължината им е доста по-малка от V-образен двигател със същия брой цилиндри. Някои модели на Audi и Lamborgini са оборудвани с W-образни двигатели с по 12 цилиндъра, а в Bugatti Veyron с 16 цилиндъра.

Няма коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *