Видове локомотиви

Източник: mobility.siemens.com


77 / 100

Ще разгледаме различните видове локомотиви според тяхното предназначение, конструкция и приложение. Разнообразието на локомотиви се определя не само от работата, която извършват, но и от технологиите от ерата, в която са създадени. Локомотивите могат да се разделят на различни видове по различни критерии:

Видове локомотиви според вида на първичния енергиен източник

 • Парни локомотиви – вече не се произвеждат, но историята не железниците започва с тях и все още добре запазени екземпляри се използват за атракционни пътувания
 • Електрически – масово използвани в наши дни. Предимствата им са, че са екологични и надеждни. В същото време имат по-високи изисквания към железопътната инфраструктура в сравнене с други типове.
 • Дизелови – най-често се използват на местата, където електрическите не могат да се справят, тоест там, където линиите не са електрифицирани. Те обаче много рядко са задвижвани директно от дизелов двигател. Обикновено са дизел-електричеки или дизел-хидравлични. Като цяло са по-тежки от електрическтите и замърсяват значително повече околната среда.
 • Газови  / газовотурбинни– в ретроспективен план са използвани много за кратко в началото на 20-ти век.
 • Водородни – през 2018 г. Германия пуска първите два влака на водород, произведени от френската компания Alstom. Водородните влакове са оборудвани с горивни клетки, които произвеждат електричество чрез комбинация от водород и кислород, процес, който оставя пара и вода като единствените емисии. Излишната енергия се съхранява в йонно – литиеви батерии.

Видове локомотиви според мястото и вида на работата

 • Магистрални – това са локомотиви, които служат за теглене на композиции на дълги разстояния с големи скорости. Повечето са с две кабини – по една в двата края на локомотива. Така екипажът има добра видимост и в двете посоки, но са по-неудобни за извършване на маневри, защото за смяна на посоката трябва да се смени и кабината, Съществуват и магистрални локомотиви с една кабина
 • Маневрени локомотиви – използват се за композиране на влакове и извършване на маневри в рамките на гари и/или терминали. Те не могат да развиват големи скорости тъй като придвижват композиции или отделни вагони на къси разстояния. При тях има една кабина, която обикновенно е в средата на локомотива или близо до нея, като машинистът има видимост във всички посоки макар и частично ограничена от тялото на локомотива.

Видове локомотиви според вида на екипажната част

 • Моторен тип – този вид локомотиви се оличава с това, че кабината или кабините и двигателят са в поставени в различни секции, а не в един общ корпус
 • Вагонен тип – при тази конфигурация кабините и машинното отделение са поставени в един общ корпус, но са разделени с прегради. Оборудвани са с врати за по-лесен достъп на екипажа до мотора или трансформатора на локомотива.

Видове локомотиви според броя на секциите

 • Едносекционни
 • Многосекционни – могат да достигат до четири секции, като такива локомотиви се използват за теглена на огромни товарни влакове на много големи разстояния.

Видове локомотиви според вида на ходовата част

 • Талигови локомотиви
 • Безталигови локомотиви – обикновенно това са маневрени локомотиви, при които не е нужно използване на талиги, поради ниските скорости на движениеи малкото разстояние между осите.

Изборът на подходящ локомотив е сложна задача. Основен фактор за подбора между различните видове локомотиви представляват технико-икономическите параметри на дадена машина. Поради високите цени за придобиване на този тип машини е недопустимо да бъде избран локомотив, който да се окаже, че има например прекалено малка мощност, за да изпълнява поставените му задачи. Не е добре да се закупува и локомотив, който е прекалено мощен и има високи експлоатационни разходи.

Също така един локомотив се експлоатира средно около 30 години и през това време се очаква производителят да предлага различни модернизации. Предварителните изчисления и разчети не са достатъчни, за да се определи най-подходящият локомотив. Нужни са и редица изпитания, за да се пристъпи към избора на най-подходящия модел, тъй като обикновено железниците закупуват повече от един локомотив при една поръчка.

Няма коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *