Японският джип Kurogane Type 95

75 / 100

Японският джип Kurogane Type 95 често е наричан японският Willys Jeep. Куроган означава на японски “черен медал” Type 95 е бил разработен още през 1934 г. Въпреки, че в Европа не е толкова популарен, той е забележителен малък автомобил и е първият в света масово произвеждан компактен автомобил със задвижване на четирите колела.

Конструкция

Японският джип Kurogane Type 95 получил своя първи прототип оборудван с едноцилиндров въздушноохладим мотоциклетен двигател. На някои версии можело да се монтира картечница пред пасажера. Бил разработван и вариант с четири врати с редица промени по двигателя, но този модел не влазъл реално в производство.

Японският джип Kurogane Type 95 - двигателПо-късно японският джип Kurogane Type 95 получил нов двигател с работен обем 1400 кубически сантиметра, който станал и най-мощната версия на Type 95. Двигателят били четиритактов с максимална мощност 33 к.с. и бил монтиран точно над предния диференциал. Тази конструкция водела до по-висок център на тежестта, но пък високото разположение на двигателя го предпазвало при прекосяване на водни препятствия.

Въздушното охлаждане на V-образния двигател с два цилиндъра го правело особено надежден, защото трудно прегрявал в горещия климат, а и освен това по островите в Тихия океан рядко се срещала достатъчно чиста вода, която да се използва за охладителната система. Така той бил особено подходящ за използване в района на Манджурия, за където бил проектиран.

Японският джип Kurogane Type 95 бил с независимо предно окачване с винтови пружини, и твърд заден мост с листови ресори. Двойното задвижване не било типично за автомобили с този размер. Разходът на гориво бил доста нисък са с времето си – само 13,2 л/100км. Гумите били специални за придвижване по тежък терен, но спирачките били барабанни и само на задните колела.

Японският джип Kurogane Type 95 - мястото на водачаПредавателната кутия била с три предавки и задна. Въпреки, че габаритите били съвсем компактни., при дължина 3,38 м и ширина 1,52 м японският джип Kurogane Type 95 тежал цели 1100 кг. С това си тегло и слабата моторизация максималната му скорост била едва 75 км/ч и с едно зареждане изминавал 450 км.

Горивото се съхранявало в два резервоара в задната част на автомобила. Посредством превключвател на таблото можело да се избира от кой резервоар да се черпи гориво. На разположение на водача бил лост, благодарение на който той можел да включва при нужда предния мост и да избира между бързи и бавни предавки.

Японският джип Kurogane Type 95 бил наричан Йонки, което било японската дума за задвижване на всички колела, а също така и Дарума – будисткият символ за добър късмет. Това бил единственият изцяло японски автомобил, използван за разузнаване в японската армия през Втората световна война. Производството продължило от 1934 г. до 1945 г.

Японският джип Kurogane Type 95 - триместенС късата си база и задвижване на всички колела, преодолявайки тежки терени, автомобилчето можело да изпълнява различни задачи, като разузнаване, доставяне на военна поща и превоз на офицери във версията с 2+1 места. Малките му размери в комбинация с двойното предаване били идеални за движение в джунгли. Счита се, че са били произведени около 4700 бройки, като към момента са останали само 7.

Достойнствата на Куроган били оцененени не само от японците, но и от техните врагове. Руснаците и американците с радост използвали малкото пленени от тях автомобили.

Няма коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *