Замъкът на Фердинанд Шевал

75 / 100

Замъкът на Фердинанд Шевал е една забележителна сграда, считана за шедьовър на строежите, изпълнени от неспециалисти. Намира се в областта Дром, южна Франция и е построена от Фердинанд Шевал (Joseph Ferdinand Cheval), пощальон.

История

Шевал се ражда през XIX в. и води нормален провинциален живот, работещ като пощальон. Въпреки обикновената си работа, той имал аматьорски интерес към архитектурата и често се захласвал с литература по темата. Следвайки този интерес, без да има формално образование, той се самообучава с помощта на архитектурното издание „Le Magazin Pittoresque“. По собствени думи на автора, веднъж му се присънва, че е построил замък, но не споделя с никого, от страх да не му се подиграват.

15 години по-късно, вървейки по ежедневния си маршрут, той се спъва в интересен по форма камък и това му припомня за до скоро забравения сън. В следващите дни пощальонът се връща на същото място, намира още интересни камъни и започва да ги събира. Постепенно, той започва да събира камъни по продължението на целия си пощальонски маршрут от 42 км.

Тъй като всички камъчета са красиви и сякаш издялани, Шевал приема това като знак от природата, че с тях трябва да построи сънувания замък. Архитектът-аматьор прекарва следващите 33 години в събиране на камъчета и пренасянето им в строежа. Замъкът на Фердинанд Шевал не се издига бързо и лесно. Външните стени отнемат първите 20 години, като Шевал носи камъните първо в джобовете си, после в кошница, а накрая използва и ръчна количка, работейки ден и нощ, за да завърши постройката си.

Самият автор описва произведението си така: „Започваш да се чудиш дали не си попаднал във фантастичен сън, отвъд границите на въображението“.

Дизайн

Замъкът на Фердинанд Шевал има дизайн, представляващ смесица от стилове с религиозни препратки към християнството и хиндуизма. Много от съвременните архитекти я оприличават на комбинация от храмовете Ангкор-Ват (Камбоджа) и Саграда Фамилия (Барселона,Испания), с влияния от китайска, алжирска и северноевропейска архитектура.

Замъкът на Фердинанд Шевал има конструкция, която не е лишена от нито един елемент на монументалното храмово и дворцово строителство. Присъстват високи арки, кули, колонади, стълбища, както и детайлна фасада от всички страни. Общата височина на „Идеалния замък“ е 10 м, а ширината – 26м. Камъните са споени с цимент и хоросан. Издълбано в стените на неговия замък, стои посланието на Фердинанд Шевал – „(…) Аз не бях строител по образование, досега дори не бях работил с инструменти, не бях и скулптор. Длетото ми беше непознато, архитектурата също остава поле, в което съм лаик…Всичко, което виждате е работата на един човек от село, сътворил кралицата на света, която видя на сън(…)“

Шевал прекарва живота си в строежа на „Идеалния замък“ и иска да бъде погребан в него. Тъй като това противоречи на френските закони, той си построява и мавзолей в местното гробище и днес тялото му почива там. През 1969 г. френското Министерство официално обявява замъкът на Фердинанд Шевал за паметник на културата. Днес мястото на замъка на Шевал е популярна туристическа забележителност, която е отворена за посещение почти целогодишно.

Няма коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *