Адаптивният круиз контрол (АСС) е система, която улеснява водачите при движението им след други автомобили. При нея водачът избира определена скорост с която желае да се движи (както при обикновения круиз контрол) и автомобилът сам я поддържа. При настигане на по-бавнодвижещо се превозно средство системата сама намалява скоростта, така че да я изравни с тази на предния.

Дистанцията, която се поддържа между контролираното превозно средство и предното, всъщност се изчислява на базата на секунди в зависимост от скоростта на движение и може да се променя в известни граници.
Обикновено на централния дисплей се изобразява графично какво е зададеното разстояние. При наближаване на друг автомобил се показват иконки показващи двата автомобила и разстоянието мужду тях.

За разлика от обикновения круизконтрол който само поддържа избраната скорост, АСС може да се използва и при силен трафик. По-евтините варианти на системата са активни при скорости над 30 км/ч. По-скъпите имат функция Stop and Go могат да работят и при скорости под 30 км/ч. Това е изключително полезно при движение в колона. Разбира се Stop and Go се комбинира с автоматична предавателна кутия, така че системата да може да спира автомобила до нула и отново да потегля без намесата на водача.

Надстройка на адаптивният круиз контрол е т.нар. предиктивен круиз контрол. Тя променя скоростта въз основа на прогнозите за поведението на други превозни средства. Тези системи могат да направят по-ранни и по-малко резки корекции, подобрявайки безопасността и комфорта на пътниците. Пример за работата на тази система е да се предвиди вероятността превозното средство от съседна лента да премине пред контролираното превозно средство. Най-съвременните такива системи са в състояние да прогнозират промяна на лента за движение до пет секунди, преди това да се случи.

Освен, че повишава комфорта и сигурността на водача системата подобрява и горивната ефективност на автомобилите в натоварения трафик.

Няма коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *