Предиктивният круиз контрол

73 / 100

Предиктивният круиз контрол е следващото ниво на адаптивния круиз контрол. При него освен адаптирането към трафика с цел повишаване на безопасността, се търсят и възможности за икономия на гориво. Това става чрез предвиждане на пътните условия и предварително адаптиране на превозното средство към тях.

Оптималният режим на работа на двигателя е от основно значение за ниския разход на автомобила. Освен от скоростта, работата на двигателя се влияе и от натоварването. В зависимост от тези два фактора трябва да се подбере и най-подходящата предавка, за да може двигателят да работи в оптимален режим.

Предиктивният круиз контрол и GPS

При движението на товарния автомобил GPS-ът определя точното му положение върху земната повърхност. Имайки информация за топографията на терена бордовият компютър знае във всеки един момент през следващите два километра дали следва изкачване или спускане. В комбинация с темпомат и автоматична предавателна кутия може преди изкачване скоростта на автомобила леко да се увеличи. Така се използва оптимално инерцията за по-безпроблемно преодоляване на изкачването.

Преди достигане на връхната точка пък може да се отнеме газта, за да се преодолее билото по инерция и след това да се предприеме към спускане по наклона. Благодарение на предварителната информация системата може предварително да подаде газ или да премине на по-ниска предавка, а не когато натоварването се повиши и скоростта на превозното средство падне прекалено много.

Това всъщност представлява предиктивният круиз контрол. Използва се предимно при камионите, тъй като там се осигурява максимален еbект от икономията. Според производителите благодарение на нея може да се достигне икономия на гориво с до 5%. В реални условия наистина разходът на гориво спада, но рядко до тази стойност. Икономия от 2 литра на 100 км. обаче е от немалко значение за транспортните фирми. При среден месечен пробег на камион от 10 000 км, за един месец това означава икономия от 2400 литра дизелово гориво на камион.

Свързаност

Предиктивният круиз контрол може да предава информация за релефа от камион към основната база данни. По този начин дори и един камион да премине по дадено трасе, което не е въведено в общата база данни, информацията се актуализира и става достъпна за всички останали камиони от марката. Така много бързо се отразяват нови пътища и ефектът от системата е по-голям. Повечето модерни камиони са оборудвани с тази система и превозвачите изискват от своите водачи максимално много време да се движат на темпомат, за да се пести гориво.

Предиктивният круиз контрол е доказателство за това, че освен за безопасност, електронните помощници могат да намалят и разхода на гориво. Това е важно не само за икономиката на дадена фирма, а и за чистотата на околната среда.

Няма коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *