Бенджамин Франклин

75 / 100

Бенджамин Франклин е прочут американски дипломат, издател, автор, учен и изобретател. Той е един от бащите-основатели на САЩ и е единственият човек, който е подписал и трите документа, освобождаващи Америка от Англия. Това са: Декларацията за независимост, Американската конституция и Парижкия договор.

Ранен живот

Бенджамин Франклин е роден на 17-ти януари 1706 г. в Бостън, Масачузетс, и е 15-тото от 17-те деца на Джосая Франклин, американски бизнесмен, занимаващ се с производството и продажбата на сапуни и свещи. Баща му искал да даде подходящо образование на сина си, но поради недостиг на средства Бенджамин посещавал училище официално само за две години. След това продължил образованието си вкъщи с помощта на усилено четене.

Започнал да работи за баща си още на 10-годишна възраст, а на 12 години станал чирак при един от братята си, Джеймс, който печатал книги. Джеймс започва да издава първия изцяло независим вестник в колониите, “The New-England Courant”, когато Бенджамин е само на 15, и заради възрастта му не му позволява да публикува свои материали в изданието. Това не спира Бен, който започва да изпраща писма на вестника под псевдонима “Mrs. Dogood”, и скоро те стават доста популярни. Джеймс Франклин не остава доволен, когато разкрива малката измама на брат си, и спира да го публикува.

През 1722 г. Бенджамин Франклин бяга от дома си след свада с Джеймс и заминава за Филаделфия, Пенсилвания, където се занимава с печатане на книги. Година по-късно се мести в Лондон, където набира букви и се отдава на удоволствията на града заедно със своя приятел Джеймс Ралф, който се опитва да се установи като писател.

Бенджамин скоро се отегчава от града и се връща обратно във Филаделфия, където през 1727 г. създава “Junto”, дебатен клуб за сходни личности, които да си помагат да се подобрят взаимно. Той дава началото на много сходни организации във Филаделфия, предназначение за обсъждане и разрешаване на проблемите на деня.

Предприемачество – основата на Съединените Американски Щати

Година след създаването на “Junto”, Бенджамин Франклин основава със свой приятел печатарска къща, която просперира и разширява дейността си и в други градове. През 1730 г. сключва брак в Дебора Рийд, с която имал любовни отношения, когато за пръв път дошъл във Филаделфия, и част от тяхното семейство става и синът му Уилям, дете на неизвестна майка.

Същата година Бенджамин Франклин закупува дяла на своя приятел от компанията и става едноличен собственик. Печатната къща процъфтява и развива дейност и в други щати, благодарение на което Бенджамин успява да събере достатъчно пари за инвестиране в недвижима собственост, която да дава под наем. До края на 1740 г. Бенджамин Франклин вече е един от най-богатите колонисти в северната част на Америка.

Социална активност

Бенджамин Франклин ценял много четенето и искал да направи по-лесен ограничения достъп до книгите за всички хора, затова основал Библиотечната компания, в която заедно с членовте на своя клуб “Junto” събирали средства чрез абонамент, за да си позволят да набавят книги, до които всеки един член да има свободен достъп. Книгите били достъпни и за хора, които не членуват в клуба, но трябвало да остават сума, покриваща цената им, която получавали обратно при връщането на книгите. Този модел за абонаментна библиотека става много популярен и дава пример на много други градове.

Проектите на Бенджамин за подобряване на живота в обществото стават все по-амбициозни: той предлага организирането на платен градски патрул, участва в създаването на пенсиите, предоставянето на помощи за вдовиците, доброволческа пожарна бригада, и построяването на Академията на Пенсилвания, която по-късно става Университетът на Пенсилвания, както и на болница, която да предлага помощ за тези, които не могат да си я позволят финансово.

Бенджамин Франклин организира и милиция, която да защитава колонията срещу нападения от страна на французите и испанците.Това може да изглежда като нещо съвсем обикновено сега, но Бенджамин Франклин е бил основател и пионер на много от тези услуги за обществото много преди те да бъдат предоставени от правителствата за техните граждани.

Научни изследвания и изобретения

Електричество

Освен като просветител и обществен деец, Бенджамин Франклин е много известен и с научните си открития и изобретения. През 1746 г. Бенджамин започва да експериментира с електричество и открива много важни неща, свързани с него. Едно от най-важните например е това, че позитивния и негативния заряд на електричеството просто имат различна полярност, а не са различни “течности”, както са наричали електричеството тогава.

Негови открития са и закона за запазването на електрическия заряд и разликата между проводник и изолатор на електричество. През 1748 г. Бенджамин създава кондензатор с множество пластини, наречен “електрическа батерия”, който може да бъде използван за задържане на електрически заряд.

Бенджамин Франклин измисля експеримент, в който с помощта на хвърчило, пуснато в гръмотевична буря успява да докаже, че светкавиците представляват електричество. Той изобретява гръмоотводите, които предпазват сградите от гръмотевици.

Метеорология

Бенджамин Франклин публикува много научни изследвания и лекции по теми свързани с метеорология. Също така и с използването на хвърчила като движеща сила, феноменът на изстудяването чрез изпаряване, който е основен за изкуственото охлаждане, и много други.

Като заместник-пощенски началник той проявява интерес и към спецификите на различните океански течения в Северния Атлантически океан. След редица изследвания създава карта на течението Гълфстрийм, която остава пренебрегната от английската общност в продължение на много години. След приемането и от британските морски капитани, те се научават да навигитат спрямо течението по начин, който спестява две седмици път по вода.

Патентоване

Интересното е, че много изобретения на Бенджамин Франклин не са били патентовани. Това е така, тъй като той е бил привърженик на идеята, че тези подобрения на обществото трябва да бъдат разпространявани колкото се може по-свободно. Голяма част от тях били създадени от него заради наложителна практическа нужда от тях.  За Бенджамин било важно неговите изобретения да облекчават ежедневието на колкото се може повече хора.

Разни

Друго негово много важно изобретение са очилата с прогресивни стъкла. Те ни позволяват да сменяме различни диоптри без да трябва да носим по няколко чифта очила със себе си постоянно. Бенджамин Франклин създава и “Печката Франклин“, която е обвита в желязо и излъчва повече топлина с по-малко гориво и пушек. Създава също и сгъваем катетър за уриниране защото брат му имал проблеми поради камъни в бъбреците.

Негово творение е и музикалният инструмент стъклена хармоника. По своето време е бил един от малкото поддръжници на вълновата теория за светлината, която впоследствие се оказва вярна. Бенджамин Франклин има и голяма роля в науката на демографията и прави едни от първите изследвания в тази област.

Бенджамин Франклин е известен предимно като политик, филантроп, изобретател и обществен деец. Той обаче оставя дълбока следа в историята на човечеството и със своите забележителни афоризми и семпли, но фундаментални правила за успех, които хората си повтарят и до ден днешен (“Не оставяй днешната работа за утре!”).

Политическа кариера

Огромна следа в световната история оставя дипломатическата кариера на Бенджамин Франклин. Той работи усилено по утвърждаването на САЩ като независима сила в световната политическа карта. На 70-годишна възраст Бенджамин е най-възрастния от 56 делегати, подписали се на Декларацията за независимост.

Той работи по каузата за независимостта на Щатите от 1757 г. до 1775 г. в Лондон. След това продължава до 1785 г. в Париж, където става първия американски посланик във Франция.  Съдейства за сключването на Френско-американския съюз през 1778 г., както и на Парижкия мирен договор от 1783 г. С това става един от основните отговорници за признаването на независимостта на САЩ от Англия.

През 1785 г. Бенджамин Франклин става губернатор на щата Пенсилвания, а след две години и един от създателите на Конституцията на САЩ. За разлика от другите бащи-основатели на САЩ, той без официално образование и богато семейство успява да се издигне до висок пост в управлението на държавата и да постигне много за нея. Създава свое собствено богатство от нищото, така превръщайки се в емблема на американската мечта.

Личен живот и смърт

През 1730 г. Бенджамин Франклин се присъединява към местната масонска ложа, а 4 години по-късно се издига до позицията на Grand Master. Остава член на ложата до смъртта си.

Дебора остава единствената съпруга на Бенджамин и умира през 1774 г. От нея има две деца – Франсис, който умира на 5-годишна възраст от шарка, и Сара, която участва дейно в Американската война за независимост.  Синът му от друга жена, Уилиам Франклин, става губернатор на Ню Джързи за повече от 10 години и е заклет лоялист. Това довело до образуването на непреодолимо разстояние между него и Бенджамин, който бил известен патриот.

Бенджамин почива на 84-годишна възраст вследствие на емпием, образувал се след плеврит, от който боледувал преди години. Последните си години прекарва на легло заради проблеми със здравето като подагра и голям камък в бъбреците.

До ден днешен Бенджамин Франклин остава ключова фигура за Съединените Американски Щати. Славата му като “първия президент на САЩ, който никога не е бил президент на САЩ” продължава да се носи.

Няма коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *